reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Brillo: nový OS pro Internet věcí

22.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Google Brillo: nový OS pro Internet věcí
Google ohlásil, že chystá zbrusu nový operační systém Brillo, který bude určen pro zařízení IoT, čili ta, která jsou určena pro Internet věcí. Ten se má v příštích letech raketově rozvíjet, takže je v hledáčku mnoha velkých společností.
Dle předpokladů Gartneru se má v roce 2020 nacházet v síti Internetu věcí na 26 miliard zařízení, čili jde o obrovský trh, který se v příštích letech rozvine. Google si tedy pro něj chystá operační systém Brillo, který můžeme označit za takový odlehčený Android s daleko nižšími nároky na systémové zdroje. Sám o sobě nebude potřebovat velké úložiště a vystačí si i s 32 MB RAM.





Internet věcí propojí všemožná elektronická zařízení jako tzv. bílou elektroniku (pračky, myčky, ledničky...), bezpečnostní zařízení, žárovky a vůbec osvětlení, multimediální zařízení, automobily, zkrátka vše možné. Otázka pak je, která z firem bude na tomto trhu dominovat, však operační systém pro IoT si chystá nejen Google, ale třeba i Microsoft (speciální verze Windows 10) a zdaleka nejde pouze o software, ale také o sítě a samotný hardware. My jen doufejme, že z IoT nevznikne nepřehledný mišmaš, kde se budou setkávat nekompatibilní produkty a platformy.





Google chce pomocí Brillo poskytnout základní operační systém s možnostmi konektivity a komunikace, která má probíhat pokud možno nekomplikovaně třeba s naším mobilním telefonem. Je zřejmé, že Google má v tomto ohledu dobré předpoklady, však se má za to, že do Internetu věcí budeme my přistupovat právě pomocí mobilních zařízení, mezi nimiž dnes jasně vládne právě Android, takže pro uživatele bude jen logické, aby si pak pořizovali zařízení, na nichž poběží právě Brillo.

Je ale také jisté, že Google to nebud mít jednoduché. Bude mít proti sobě třeba Open Interconnect Consortium, v němž působí Samsung, Intel, HP a Cisco nebo také AllSeen Alliance skládající se z firem Microsoft, Qualcomm, Sony a LG.

Zdroj: Hexus.net
reklama