reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google: dvoustupňové ověřování přístupu o polovinu snížilo hacky účtů

9.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Google: dvoustupňové ověřování přístupu o polovinu snížilo hacky účtů
Řada firem se už dlouho snaží prosazovat systém dvoustupňového či dvoufázového ověření přístupu k účtům, což některé už rovnou vyžadují. A rovněž Google se snaží udělat z této věci běžný standard, čím argumentuje?
Dvoustupňové ověření při přístupu k našim účtům (dle Googlu zkrátka 2SV, neplést s druhou světovou) prostě a jednoduše vyžaduje, abychom krom hesla či jiného způsobu ověření využívali ještě něco jiného navíc, což může být třeba jednorázový SMS kód nebo generovaný kód zaslaný do mobilu pomocí spárované 2FA aplikace, jako je Google Authenticator. To pochopitelně není třeba dělat vždy, ale třeba jen v případě využití nového a dosud neznámého zařízení. 
 
 
Není třeba nijak zvlášť polemizovat o tom, že dnes už dávno nemusí stačit využití hesla, byť naoko silného, zvláště když někdo není moc ochoten ho měnit a využívá stejná hesla napříč různými službami. Úniky dat jsou už zcela běžnou záležitostí a naše hesla mohou být dávno vyzrazena. 
 
Google začal loni na podzim prosazovat využití 2SV a jeho cílem bylo k tomu do konce roku 2021 přimět na 150 milionů lidí a také jsme se tehdy dozvěděli, že pro přibližně 2 miliony tvůrců obsahu na YouTube půjde o povinnost. Zároveň však dal Google vědět, že 2SV nezapne majitelům účtů, s nimiž není spojeno žádné telefonní číslo či generátor kódů a že se dlouhodobě bude snažit o to, abychom se posunuli dále od klasických hesel a využili jiné metody ověření totožnosti. 
 
2SV tak můžeme vidět jako mezistupeň, který dle Googlu ale je účinný a dokáže v řadě případů zabránit tomu, aby někdo náš účet ovládl. Konkrétně mluví o poklesu takových případů na polovinu, pokud jde o uživatele, kteří už na 2SV přešli. Takových je ale dosud v případě této firmy a jejích účtů jen asi desetina, i když i to představuje dvakrát vyšší podíl v porovnání s Facebookem a dokonce čtyřkrát vyšší než má Twitter.
 
Google aktuálně v rámci své 2SV podporuje jednak USB klíče, 2FA aplikace a tzv. push oznámení a nejčastěji se k tomuto účelu využívají osobní telefony.  


reklama