reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google End-to-End aneb Chrome bude šifrovat maily

6.6.2014, Milan Šurkala, aktualita
Google End-to-End aneb Chrome bude šifrovat maily
Mnoho e-mailů chodí internetem v nezašifrované podobě, kterou lze snadno získat. Google toto chce změnit doplňkem End-to-End do svého prohlížeče Chrome, který má znatelně zvýšit bezpečnost e-mailové komunikace.
Bezpečnost e-mailové komunikace nikdy nebyla moc vysoká a zlepšuje se jen pomalu. Přesto má mnoho lidí strach, že jsou odposlouchávány např. tajnými složkami některých států, nejvíce v povědomí lidí vede asi americká NSA. Společnost Google chce bezpečnost e-mailů ještě zvýšit, přestože už sama ve službě Gmail podporuje šifrování pro příchozí i odchozí poštu.


Logo Google


Vždyť ještě v prosinci 2013 bylo šifrováno jen 26 % příchozích mailů do Gmailu a 29 % odchozích. Dnes jsou tato čísla po půl roce mnohem vyšší, a to zhruba 50 % příchozích a 35 % odchozích. Čísla se zvýšila s tím, jak mnoho poskytovatelů e-mailových služeb v poslední době přešlo na TLS šifrování. Google chce jít dál a představuje doplněk End-to-End pro prohlížeč Chrome, který má využívat OpenPGP šifrování. Algoritmus využívá asymetrické šifry (všichni ví, jakým klíčem vám zašifrovat zprávu, ale jen vy víte, jakým klíčem ji rozšifrovat) a jeho zdrojový kód byl uvolněn. Zatím jde o betatest, kdy se budou ladit případné chyby.

Problémem služby může být to, že vyžaduje váš klíč a bez něj se tedy k datům nedostanete (na jiném počítači, kde není uložen klíč, si šifrovaný mail neotevřete). Stejně tak nelze v zašifrovaných mailech hledat a Google pak ani nemůže na základě obsahu mailů cílit reklamu.

Zdroj: www.wired.com, www.theregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama