reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google odhaluje projekt doručování létajícími drony

29.8.2014, Radan Tuhý, aktualita
Google odhaluje projekt doručování létajícími drony
Google oficiálně odhalil svůj tajný projekt systému létajících dronů, které budou umět doručovat zásilky na přesně specifikované místo. Pracuje na něm intenzivně poslední dva roky a nyní představuje první prototyp.
Zřejmě jen málokomu uniklo, že Google již nějakou dobu pracuje na projektu samořídících aut. Nyní ovšem společnost Google oznámila neméně ambiciózní projekt s názvem „Project Wing“, který spočívá v doručování zásilek létajícími drony. Popravdě to zní velmi podobně projektu, který představil Amazon.com před rokem a který dle dostupných informací plánuje v nejbližší době spustit v Indii.





Přestože by tato zařízení měla být určitě schopna doručovat zboží zákazníkům (tak, jako to plánuje Amazon), primárním záměrem projektu Wing není zkracovat dobu doručení zboží na desítky minut. Zdá se, že Google připravuje tyto drony pro využití např. při živelných pohromách a podobných situacích, ve kterých by létající dron teoreticky dokázal doručit zásoby do oblastí, ve kterých by byly potřeba.

I přes tento ušlechtilý cíl se Google nechal slyšet, že létající drony mohou být také využity k doručování zboží. Google do projektu zapojil desítky lidí, přičemž se očekává, že tato skupina lidí bude záhy rozšířena s cílem doručování zakoupeného zboží běžným zákazníkům.

Samotné létající zařízení sestává ze 4 elektrických vrtulí a křídla o šířce přibližně 1,5 metru. Váha tohoto dronu je pak okolo 8 kilogramů. Dle dostupných informací a především prezentačního videa, které Google uvolnil na Youtube, dokáže dron doručit zásilku dokonce bez nutnosti přistání.



Současně je zde ovšem údajný limit hmotnosti 10 kilogramů, nad který se nesmí dron se svou zásilkou dostat. Z toho plyne, že například Xbox by tato zařízení doručovala jenom velmi obtížně. Létající zařízení kromě počítače a motoru také obsahuje GPS, kamery a senzory umožňující monitorovat stav (naklonění a pozici) vznášedla.

Během vývoje zařízení vyšlo najevo, že lidi mají tendence po příletu zařízení hned zásilku odstraňovat z dronu, což by vzhledem k velmi křehkému charakteru celé technologie mohlo dopadnout špatně. Z toho důvodu bylo jedním z inženýrů podílejících se na projektu navrženo zařízení, které dokáže spustit zásilku a položit ji volně na zem bez nutnosti přistání.

Pro zajímavost - úplně původním záměrem, který odstartoval tento projekt, bylo sestavit zařízení, která by dokázaly doručit defibrilátory lidem, kteří dostali infarkt. To se ovšem ukázalo jako značně komplikované, protože by bylo potřeba celý systém napojit na tísňovou linku 911 a již existující systém řešení nouzových událostí.

To na druhou stranu neznamená, že by byl projekt připravený ke spuštění. Kromě toho, že je k dispozici teprve první prototyp, je umožnění létání dronů poměrně administrativně náročné, což je mimo jiné jeden z důvodů, proč Google zařízení vyvíjí a testuje v Austrálii. Tam se úřady údajně k celému projektu staví podstatně přívětivěji, než je tomu v USA. Jednání s americkými institucemi se prý ale vyvíjí slibně, takže se snad v nejbližších letech této formy doručování i dočkáme.

Zdroj: The Verge

reklama