reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google odmítl dát do blacklistu "pirátské stránky"

25.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Google odmítl dát do blacklistu "pirátské stránky"
Společnost Google je různými organizacemi neustále bombardována požadavky, aby ve svém vyhledávači zablokovala odkazy na stránky nelegálně nabízející ke stažení materiál chráněný autorským právem. MPAA nyní nepochodila.
Organizace MPAA (Motion Picture Association of America) nedávno požádala Google, aby zablokoval a odňal odkazy na množství "pirátských stránek", které měly nelegálně nabízet různý obsah ke stažení. Google měl tento požadavek zástupce šesti velkých hollywoodských studií odmítnout, a to nejspíše proto, že byl příliš obecný a zasáhl by i další nechráněné materiály.





Google přitom celkem běžně dostává podobné požadavky od různých organizací, jako je známá RIAA nebo BPI, jež zastupují hudební průmysl. Tyto organizace jsou nejaktivnější a v posledních letech prý vznesly požadavky na zablokování více než 170 milionů URL. Ve srovnání s tím je MPAA na první pohled skromná, neboť ta měla celkově požadovat zablokování 19.288 odkazů, ovšem ty nejnovější byly poněkud odlišné než dříve.

MPAA tedy chtěla po Googlu zablokování celých domovských stránek, a to celkem 81, namísto toho, aby poskytla specifické odkazy na chráněný obsah. Mezi oněch 81 adres patřily především torrentové servery a streamingové služby, přičemž Google odmítl zablokovat celkem 60 z nich, mezi něž patří například casa-cinema.net, freemoviestorrents.com a solarmovie.is.

Samotný Google své rozhodnutí nekomentoval, ovšem dle TorrentFreak může být důvodem i to, že tyto stránky poskytují pouze odkazy a nehostují samotný chráněný materiál. Mluvčí firmy k tomu pouze dodal, že Google používá různé přístupy k vyřizování podobných požadavků, které jsou v souladu se zákonem a na jejich základě odmítá blokovat stránky, které jsou příliš vzdáleny protizákonné aktivitě. Více stránek, které Google odmítl blokovat, najdete v odkazu na server TorrentFreak.

Zdroj: Hexus.net, TorrentFreak
reklama