reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google OnHub: "jiný druh routeru"

19.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Google OnHub: "jiný druh routeru"
Společnost Google se rozhodla, že začne vyrábět své domácí routery. Její první model dostal označení OnHub a pro Google jej vyrábí firma TP-Link, přičemž má jít o "jiný druh routeru", který nám slibuje rychlé připojení, zabezpečení a snadné použití.
Ne že by moderní domácí routery se všemi možnými wizardy či WPS byly kdovíjak složité pro základní nastavení, ale lze předpokládat, že Google půjde ještě dále, když už tedy mluví o jiném druhu routeru a sází na uživatelskou přívětivost.





Samotné zařízená má tvar válce a ukrývá v sobě šest antén 2,4GHz rozhraní a dalších šest pro 5GHz rozhraní, které jsou uspořádany po párech v jakémsi kruhovém poli. Výrobce tak slibuje, že pokrytí Wi-Fi signálem bude kolem celého routeru velmi dobré. Běžné kontrolky pak nahradil vrchní kroužek, který bude ukazovat stav routeru pomocí různých barev.





Google dále slibuje, že firmware routeru bude pohotově aktualizovat, čili jde o jeho firmware, ne od firmy TP-Link. Samozřejmostí také je možnost ovládání a nastavení routeru z mobilního zařízení, a to s Androidem nebo s iOS, přičemž půjde třeba o diagnózu, monitorování datového provozu nebo prioritizaci provozu.

Router využívá dvoujádrový 1,4GHz procesor IPQ8064, 1 GB paměti DDR3L a 4 GB pro data. Vybaven je také 3W reproduktorem a TPM (Infineon SLB 9615), rozhraním Bluetooth 4.0 a co se týče hlavních rozhraní, na 2,4GHz pásmu pracuje Wi-fi 802.11b/g/n a na 5GHz pak 802.11a/n/ac. Port WAN je tu jako obvykle jeden, ale LAN také jen jeden (oba gigabitové), takže pro připojení více zařízení přes ethernet bude nutné využít třeba samostatný switch.

Google OnHub je prozatím dostupný jen v USA pro předobjednání, a to za 200 USD. Rodina OnHub se ale bude rozšiřovat, přičemž svou verzi si prý chystá také Asus a má ji představit ještě letos.

Zdroj: Hexus.net
reklama