reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Project Loon: internetové balóny sbírají rekordy

8.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Google Project Loon: internetové balóny sbírají rekordy
Pokud jste ještě neslyšeli o projektu Loon společnosti Google, pak jde o využití balónů pro rozšíření Internetu i do oblastí s nevyvinutou infrastrukturou. Google své balóny testuje od minulého roku a za tu dobu stačil sesbírat několik rekordů.
Základním předpokladem pro balóny využité v Project Loon firmy Google je schopnost vydržet a pracovat ve velké výšce po dlouhou dobu. Budou tak moci poskytovat internetovou konektivitu mnoha lidem žijícím v jinak těžce dostupných oblastech a využijí k tomu už jen vítr, sluneční energii a samozřejmě nezbytnou elektroniku a software. Balóny již byly zkušebně nasazeny na Novém Zélandu, v Jižní Americe a také nad různými ostrovy v Tichém oceánu.





Google nyní tyto balóny stahuje, aby mohl provést jejich analýzu a provést různá vylepšení, aby další balónová várka mohla pracovat lépe. Firma se také rozhodla některé balóny ocenit a udělit jim některou z tzv. Golden Balloon Awards. První cenou je titul The Marathoner a ten získal balón vypuštěný v červnu na Novém Zélandu, který putoval vzduchem 134 dní a přistál v Chile. Již v 60. letech sice jeden balón vydržel ve vzduchu dokonce 744 dní, ovšem v poslední době se k výsledku firmy Google přiblížil pouze balón NASA, který vydržel ve vzduchu 55 dní. Nejde ale pochopitelně pouze o výdrž, ale také o další kvality včetně funkce takového zařízení.

Další balón byl oceněn za to, že cestoval mezi Antarktidou a jižní částí Tichého oceánu rychlostí 324 kilometrů za hodinu, což pochopitelně zajistil větrný proud. Google také říká, že s využitím sluneční energie a větru může nastavit, v jaké nadmořské výšce budou jeho balóny cestovat, což je klíč k tomu, aby mohl ovládat směr i rychlost jejich pohybu. Jiný balón byl tak schopen dosáhnout výšky 25,8 kilimetrů, přičemž většina ostatních zůstávala ve výšce přibližně 20 kilometrů. Asi největší překážkou pro balóny v projektu Loon byly extrémní teploty. Na hranici mezi Argentinou a Chile musel jeden z nich vydržet teplotu minus 83 °C, na což byl dle Googlu připraven, takže i se svým vybavením přežil.





Cílem projektu Loon je tedy vytvořit celou globální síť z putujících balónů, jež by v fungovaly jako částečně řiditelné body schopné pokrývat rozsáhlé oblasti mobilním signálem.

Google vedle balónů zkoumá i jiné způsoby, s jejichž pomocí by rozšířil Internet po celém světě. V červnu ohlásil investici 30 milionů do Virgin Galactic, takže míří ještě výše než do stratosféry. Za nezveřejněnou sumu koupil také firmu Titan Aerospace, která se specializovala na výrobu dronů.

Zdroj: TZ Google
reklama