reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google prý chce vývoj aplikací pro Android v jazyce Swift

8.4.2016, Michal Hala, aktualita
Google prý chce vývoj aplikací pro Android v jazyce Swift
Společnost Google by ráda viděla vývoj aplikací pro svůj operační systém Android v jazyce Swift pocházejícím od konkurenčního Applu. A ráda by k tomu zlákala dvě další významné společnosti Facebook a Uber.
Podle zdrojů IT webu The Next Web se v Londýně sešli představitelé tří uvedených společností (Google, Facebook, Uber) a diskutovali možnost využití jazyka Swift při vývoji aplikací pro mobilní operační systém Android. Swift přitom pochází od Applu, který je v oblasti mobilních zařízení svým operačním systémem iOS a telefony iPhone přímým konkurentem Androidu od Googlu.

Swift vznikl před několika lety jako objektově orientovaný, multiparadigmatický, strukturovaný, imperativní, kompilovaný programovací jazyk ve společnosti Apple a byl původně určený pro vývoj na platformách Mac OS X a iOS. Později z něj Apple udělal open source. Swift vznikl jako alternativa k jinému jazyku Applu a to sice Objective-C s tím, že by neměl programátorovi dovolovat udělat tolik chyb jako tento jeho předchůdce.

Buď jak buď je nyní Swift dost populární, byť někdy rozporně hodnocený jazyk. A uvedené společnosti by ho rády využily jako alternativu k Javě, která je pro Android prozatím typická. Prý to všechno nějak souvisí se spory mezi Oraclem a Googlem právě ohledně Javy. Tu původně vytvořila společnost Sun, kterou ovšem posléze koupil Oracle a Java se tak dostala pod jeho křídla. Jelikož má Google s Oraclem kolem Javy právní tahanice, možná uvažuje o postupném přechodu na Swift.

Logo Swift

Pokud se vše povede, dostanou vývojáři pro Android, který by se mimochodem rád zabydlel i na desktopu, nový a velmi moderní jazyk. Když k tomu připočteme, že Microsoft před pár dny oznámil, že uvolňuje jím nedávno koupený Xamarin zdarma a jako open source, mají, nebo budou mít vývojáři pro mobilní platformy na výběr jako nikdy předtím.

Xamarin je prostředí pro vývoj mobilních aplikací v C# s tím, že výsledná aplikace může být portována na mobilní Windows, iOS i Android. Ale Google podle všeho o C# a Xamarin pocházející od jeho velkého rivala z Redmondu nestojí a hodlá všechno vsadit na Swift. Takže bude muset upravit příslušná API a SDK a naučit Android Studio tomuto jazyku.

Google na oné schůzce prý po Facebooku a Uberu (jako po autorech velice viditelných a rozšířených aplikací) chtěl, aby své aplikace vytvořili nově pomocí Swiftu a ukázali tak, že „tudy cesta vede“. No rozhodně bude zajímavé sledovat, jak to celé dopadne.

Zdroj: Neowin
reklama