reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google se rozpovídal o příčinách poruch pevných disků

19.2.2007, Jan Vítek, aktualita
Google se rozpovídal o příčinách poruch pevných disků
Společnost Google na akci Conference on File and Storage zveřejnila závěry z dlouhodobé analýzy pevných disků, z nichž vyplynula celkem zajímavá fakta. Předem je třeba říci, že Google nevyužívá pro běh svých služeb žádných superserverů,...
Společnost Google na akci Conference on File and Storage zveřejnila závěry z dlouhodobé analýzy pevných disků, z nichž vyplynula celkem zajímavá fakta. Předem je třeba říci, že Google nevyužívá pro běh svých služeb žádných superserverů, ale velký počet (kolem 450.000) běžných počítačů, jejichž pevné disky od různých výrobců rovněž patří s kapacitou 80 - 400 GB a 5400 - 7200 RPM mezi normální zákaznické produkty. Společnost z těchto disků neustále sbírá data (teplota, stupeň aktivity, SMART) a ukládá je pro další analýzu.



Dle výsledků analýzy celkového selhání pevných disků mají maximálně 1 rok staré modely 1,7% šanci, že bude třeba je vyměnit. Druhým rokem se tato šance zvyšuje na 8%, třetím na 8,6% a v dalších dvou letech se již téměř nezvyšuje. Dle Google spolehlivost disků není ani tak ovlivněna mírou zátěže a okolní teplotou, jako spíše modelovou řadou.

Dále se společnost zmiňuje o vlivu vysoké zátěže na životnost. Zde se ukázalo, že pokud disky v takovém prostředí přežily prvních šest měsiců, pak je pravděpodobnost selhání v letech 1 - 4 nízká, avšak v 5. roce se opět výrazně zvyšuje. Stejně tak překvapivé byly výsledky u prostředí s rozdílnými teplotami. Chyby disků se prý nezvyšují s teplotami, ale naopak je zde jasný trend, dle nějž jsou nízké teploty spojeny s vyšší pravděpodobností selhání a pouze extrémní teploty dokáží toto lehce zvrátit.

SMART také podal užitečné informace. Necelá dvě procenta HDD společnosti Google prý vykazují chyby nalezené scannováním na pozadí a tyto disky mají poté desetinásobně větší šanci selhání než ty, u nichž scan žádné chyby nenašel. Také vadné sektory a následné přesuny dat z nich (reallocation count) mají negativní vliv na spolehlivost disků a pravděpodobnost selhání zde byla 3 - 6x vyšší než u 'zdravých' kusů. Po prvním zaznamenání přesunu vadného sektoru měl disk 85% šanci na přežití příštích osmi měsíců. A nakonec, u 56% všech havarovaných disků SMART nezaznamenal žádné problémy, což bylo nakonec komentováno tak, že dnes neexistuje přístup, jímž by se bezpečně dala předpovědět selhání pevných disků.

Zdroj: TG Daily
reklama