reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google snižuje velikost souborů JPEG a zvyšuje zdánlivou kvalitu

20.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Google snižuje velikost souborů JPEG a zvyšuje zdánlivou kvalitu
Společnost Google přichází s novým algoritmem Guetzli, který slibuje především podstatné snížení velikosti souborů JPEG, ovšem vedle toho má současně i zvýšit námi vnímanou kvalitu výsledných obrázků.

Nový algoritmus Google Guetzli (název pro sušenku ve švýcarské němčině) je otevřený, a tedy volně k dispozici pro využití a za úkol má především snížit velikost obrázků uložených ve formátu JPEG, a to o 35 procent. Google Research ale také uvádí, že dokáže zvýšit vnímanou kvalitu, a to prostě tím, že šetří na těch správných místech, která tolik nevnímáme, což se dá označit za obrazovou alternativu formátu MP3. Google již provedl srovnání algoritmu Guetzli s populárním otevřeným libjpeg a výsledky srovnání kvality mluví ze 75 % ve prospěch Guetzli.




originál vlevo, libjpeg uprostřed, Guetzli vpravo


Důležité také je, že Guetzli je zcela kompatibilní s již existujícími internetovými prohlížeči, zařízeními, aplikacemi pro editaci fotografií a s celým standardem JPEG. Zaměřuje se na kvantizační fázi celé ztrátové komprese, která se snaží vytvořit z těžko komprimovatelných neuspořádaných dat uspořádaná, což v případě formátu JPEG obvykle tvoří artefakty a při těžké kompresi i celkově ničí drobné detaily.




originál vlevo, libjpeg uprostřed, Guetzli vpravo


Guetzli dle Google Research využívá nový psychovizuální model Butteraugli se stovkami konstant, dle nějž se rozhoduje o tom, které barvy a detaily zachovat a které zahodit. Toto rozhodování tak probíhá na základě toho, co víme o celém lidském zrakovém vjemu a zpracování vizuální informace. Je také možné že i zde Google využil své nejnovější znalosti a schopnosti v oblastech strojového učení a neuronových sítí. To ale není jisté, nicméně právě proto mají výsledné komprimované obrázky více lahodit našemu oku.

Google Guetzli je volně k dispozici pro stažení z Githubu a pro využití webmastery, grafiky, designery, atd. Ti se ale také musí připravit na to, že kódování obrazových dat s Guetzli probíhá aktuálně pomaleji než v případě libjpeg a jiných.

Zdroj: ArsTechnica
reklama