reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google ukázal plně funkční samořiditelné auto

23.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Google ukázal plně funkční samořiditelné auto
Google už dlouho zasahuje do mnoha oblastí lidské činnosti a nejen do IT, i když právě informační technologie ke své expanzi úspěšně používá. Nyní akorát před Vánoci se firma pochlubila svým funkčním samořiditelným automobilem.
Automobil firmy Google sice vypadá jako dětská hračka, ale zde jde především o jeho výbavu, která je schopna automatického řízení. Firma má zatím hotový plně funkční prototyp, který je dle jejích informací již připraven na to, aby začal být zkoušen na silnicích .





Google svůj systém automatického řízení vyvíjel řadu let, respektive v jejich průběhu zkoušel mnoho různých systémů určených k zatáčení či brždění, stejně jako pracoval na nezbytném počítačovém vybavení a senzorech. Nyní přišla řada na to, aby se tyto systémy spojily v jednom funkčním celku, který má být připraven na plnou autonomii. Dle tohoto vyjádření by tedy měl být schopen přežít v reálném provozu na silnicích.





Projekt byl ji představen letos v květnu, ale v té době šlo ještě o evidentně nehotový automobil postrádající přední světla, volant či pedály a vrchní "maják" se senzory a kamerami. Nicméně finální prototyp se od této jarní verze moc neliší, tedy alespoň z hlediska designu. A dle nově upravených kalifornských pravidel silničního provozu byl opatřen také dvěma předními odrazkami pod reflektory.

Google k prototypu prozradil už jen to, že při testování budou v automobilech sedět řidiči, kteří dohlédnou na to, aby automatický řídicí systém neudělal nějakou botu (či pneumatiku?). Není také zatím jasné, kdy přesně chce Google začít svá auta testovat. Firma jen prozradila, že ta zatím budou přes svátky jezdit po soukromé dráze a do ulic se vydají někdy v příštím roce. Z toho lze ale usuzovat, že to bude brzy a firma navíc od kalifornských úřadů k tomu má již od září potřebné povolení.

Zdroj: Hexus.net
reklama