reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google uvažuje o ARM pro své budoucí servery

16.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Google uvažuje o ARM pro své budoucí servery
Pokud něco v poslední době zahýbalo s akciemi firmy ARM, pak to je zpráva o tom, že se Google chystá využít právě její platformu pro stavbu svých budoucích serverů. Pro Intel to však naopak znamená velmi nepříjemnou novinu.
Dle agentury Bloomberg, která zprávu o Google a ARM přinesla, zakázky právě od firmy Google tvoří 4,3 procenta tržeb Intelu. Ten by tak přišel minimálně o jejich podstatnou část, kdyby se tedy Google nakonec opravdu rozhodl k tomu, že své budoucí servery postaví na architektuře ARM. Intel by tak musel příště o své místo na výsluní opravdu bojovat a něco podobného může čekat také Microsoft, jemuž se stále nedaří navázat na svou popularitu z let systému Windows Mobile.





Google tak momentálně sedí na pozici pátého největšího zákazníka Intelu, ovšem už brzy by se mohl stát firmou, která si bude navrhovat a nechá výrábět vlastní serverové čipy ARM, což u architektury x86 pochopitelně udělat nemůže. Prozatím jde ale o spekulace založené na výpovědi jistého člověka, který se nechtěl vyjadřovat oficiálně.

Nicméně Google se nedávno stal členem skupiny firmy IBM, která licencuje technologie pro datová centra a také shání zaměstnance se zkušenostmi s ASIC (Application-Specific Integrated Circuit).

Zpráva měla okamžitý dopad také na akcie firmy ARM, které ihned zamířily nahoru. Přes vrcholný růst o 5,7 procent se nakonec usídlily na hodnotě vyšší o 3 procenta (1003,5 bodu). ARM ale také zatím odmítl podat informace ohledně těchto spekulací.

Zdroj: Bloomberg
reklama