reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google už zase zařízl další službu. Cloud Print skončí za rok

25.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Google už zase zařízl další službu. Cloud Print skončí za rok
Google je nechvalně známý tím, že každou chvíli zařízne některou ze svých služeb. Tentokrát to padlo na službu Google Cloud Print, která usnadňovala zasílání dokumentů k tisku na tiskárny přes cloud.
Pokud využíváte služby Googlu, opravdu nemáte ani trochu jistotu, zda ji Google brzy nezařízne. Pokud nejde o něco opravdu velkého jako Gmail, Mapy nebo Drive, kterým zrušení asi brzy nehrozí, mnoho jiných služeb Google spouští a ukončuje podle toho, jak se mu to hodí. Tentokrát tak bylo oznámeno, že skončí služba Google Cloud Print. Ta byla spuštěna v roce 2010 pro Chrome OS a umožňovala tisk na nejrůznějších tiskárnách (tehdy to Chrome OS neuměl), v roce 2013 se dostala i na Windows. Tato varianta ale nikdy neopustila stádium beta verze, přestože byla plně podporována mnoha výrobci tiskáren.
 
Google Cloud Print
 
A nyní je jasné, že už ji také nikdy ani neopustí. Uživatelé této služby mají ještě rok a pár týdnů funkčnosti, než bude 1. ledna 2021 definitivně odstavena. Pokud jste tak službu využívali k tisku z jiných zařízení (např. i z telefonu, aniž byste potřebovali fyzické připojení k tiskárně nebo tiskárna měla Wi-Fi), pak tedy máte zhruba rok na to, abyste si našli alternativní způsob tisku. Pokud jde o Chrome OS, Google slibuje další zlepšování možnosti tisku přímo v rámci tohoto operačního systému.
 
Připomeňme, že Google Cloud Print fungoval tak, že se tisková úloha nahrála na cloud a pokud byl na počítači připojeném k tiskárně Google Chrome se zabudovaným tiskovým serverem této služby, úloha byla automaticky stažena z cloudu a vytištěna pomocí standardního tiskového mechanismu počítače a tiskárny. To, že Google už zase zařízl další službu, opět zvyšuje podezření, že se totéž může stát i s novou herní streamovací službou Stadia, pokud nepřekoná své dětské nemoci.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama