reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google vylepšuje podklady pro své mapy i Earth

28.6.2016, Libor Pánek, aktualita
Google vylepšuje podklady pro své mapy i Earth
Nově mapové podklady se objevily v mapách od Googlu, využit k tomu byl nový satelit od NASA a nová technologie, která umožňuje odstranit, resp. vyhnout se snímkům, na kterých jsou vidět mraky.
Google aktualizoval digitální pohled na Zemi, využil služeb Landsatu 8 od NASA s novou fototechnikou, aby shromáždil petabyte dat obsahující 700 bilionů pixelů. To znamená, že se uživatelé dočkali kvalitnějších mapových podkladů, které jsou čistější a ostřejší.

Využita k tomu byla tzv. mozaiková technologie, kdy algoritmus vybere pouze ty obrázky, na kterých nejsou mraky. To snímkům dodalo mnohem větší čistotu. Od posledního updatu mapových podkladů uplynuly jen 3 roky, ale i tak je posun v kvalitě velmi výrazný.

Google má přístup k satelitům díky tomu, že NASA spolupracuje s United States Geological Survey, což umožňuje všem využít obrazový výstup ze satelitu Landsat 8. Google se toho pochopitelně chopil a vytvořil lepší podklady.




New York s Manhattanem uprostřed před a po aktualizaci podkladů


Google ale nespí ani v dalších oblastech mapování, stále vylepšuje i mapovací vozy brázdící ulice měst. Dokonce se vrhnul i na mapování vnitřních prostor. Již dlouhou dobu vyvíjí tzv. Project Tango.

Jedná se o kamery a senzory v kombinaci se softwarem, které se dají například implementovat do mobilního telefonu či tabletu. Uživatel si potom může nasnímat svůj byt v 3D pohledu do paměti svého zařízení.

To neslouží k tomu, aby jej mohl poslat třeba někomu s VR headsetem, aby mohl na virtuální prohlídku. Google to myslí trošku jinak, pokud má člověk v ruce telefon s nasnímaným bytem, může se jej jednoduše zeptat, kolik měří na délku a na šířku stůl v kuchyni, aby mohl koupit třeba nový ubrus.

Teoreticky je tedy možné, že za několik desítek let bude nasnímaná kompletně celá planeta a lidé si ji budou moci ve virtuální realitě prohlédnout. Kdo ví, kam plány Googlu směřují.

Zdroj: The Verge
reklama