reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google zpětně zaplatí daně v hodnotě 130 milionů liber

24.1.2016, Milan Šurkala, aktualita
Google zpětně zaplatí daně v hodnotě 130 milionů liber
Šestileté vyšetřování účetnictví společnosti Google ve Velké Británii přivedlo tuto firmu k dohodě a zpětnému zaplacení daní ve výši 130 milionů liber. Google totiž využívá daňových rájů včetně Bermud ke snížení placení daní.
HMRC (Her Majesty's Revenue and Customs) vyšetřovala účetnictví Googlu po dobu šesti let, neboť firma platila podezřele nízké daně. Využívá velmi složitých daňových struktur, evropského sídla v Irsku a další pobočky v daňových rájích jako jsou Bermudy k tomu, aby platila co nejnižší daně. Jen v roce 2014 činily britské příjmy Googlu 3,8 miliardy britských liber, ale na daních odvedla jen 20,4 milionu liber.


Google logo


Na základě těchto skutečností a dohody Google zpětně zaplatí 130 milionů liber za posledních 10 let. Ačkoli to někteří považují za velké vítězství, spousta odborníků to nadále považuje za výsměch, neboť tato částka je stále podstatně nižší, než by měly být roční platby daní Googlu za jeden jediný rok. Připomeňme, že Google by měl platit daně podle toho, kde byl proveden nákup a nikoli dle toho, kde má daná společnost své sídlo a podobné praktiky využívají i jiné společnosti jako je Amazon nebo Facebook.

Zdroj: theregister.co.uk, betanews.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama