reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GPU od AMD budou pohánět servery Googlu

16.11.2016, Jan Vítek, aktualita
GPU od AMD budou pohánět servery Googlu
Společnost AMD se pochlubila, že její grafické čipy nyní dodávají výkon i cloudovým serverům firmy Google. Pro AMD je přitom dnes velice důležité, aby se na tomto trhu zachytilo a pokud možno uhnízdilo natrvalo.
Servery jsou v této době dominantou společnosti Intel a co se týče GPGPU a oblasti hlubokého učení, tam se zase mnohem více snaží NVIDIA. Ve výsledku tak existuje dost výkonných serverů, které kombinují procesory Intel a GPU NVIDIA a akorát dnes se objevil vhodný příklad, a sice nový NVIDIA DGX SaturnV. Společnost AMD je v této oblasti spíše otloukánkem, i když její GPU rozhodně nejsou špatná a dokáží konkurovat NVIDII. V aktuální generaci tedy čekáme ještě na GPU Vega, jež má dohonit nabídku NVIDIE, ale ve světě GPU jsme zvyklí, že jednou má navrch AMD a jindy zase NVIDIA.





Pro AMD je tak velice důležité, že dokázalo udat své profesionální grafické akcelerátory samotnému Googlu, který je použije ve svých cloudových serverech. Dohoda už byla uzavřena a od příštího roku tak budou karty AMD FirePro SC9300 x2 použity pro akceleraci výpočtů na Google Compute Engine a Google Cloud Machine. Tyto karty jsou serverové varianty modelu Radeon Pro Duo, čili dvoujádrové profesionální grafiky s čipy Fiji, čili stále 28nm čipy. Pro ně ostatně AMD stále nemá k dispozici moderní náhradu, jíž bude zmíněná 14nm Vega. Karty tak nesou dvakrát 4 GB paměti HBM s celkovou propustností 1 TB/s a jejich TDP je 300 W. Však i NVIDIA stále úspěšně prodává karty založené na 28nm čipech Kepler, po nichž ve světě herních grafik neštěkne pes.

Společnost AMD také ohlásila, že se dohodla s čínskou společností Alibaba, pro niž bude dodávat své GPU akcelerátory. Využity budou v jejích velkých datových centrech, takže má ještě další odbytiště. A pak byl také ohlášena nová verze projektu Radeon Open Compute Project (ROCm), která umožní i běh aplikací napsaných pro NVIDIA CUDA na hardwaru AMD. Konkrétně má jít o servery s Power8 a GPU AMD FirePro. ROCm také dostal rozšířenou podporu GPU, a to nových Radeon RX 460, 470 a 480 stejně jako Radeon Pro WX 7100, 5100 a 4100 s architekturou Polaris.

Zdroj: Extremetech
reklama