reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické čipy Intel Xe-HPG má vyrábět TSMC pomocí 6nm procesu

17.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Grafické čipy Intel Xe-HPG má vyrábět TSMC pomocí 6nm procesu
Nové grafické čipy Intelu Xe se pomalu blíží. Vedle úsporných modelů Xe-LP a serverových Xe-HP se chystají i běžné grafické karty pro hráče Xe-HPG. A právě tyto modely mají být vyráběny u TSMC 6nm procesem.
Už víme, že společnost Intel chystá nové grafické čipy Xe, které přijdou v mnoha různých konfiguracích a vzájemně se budou lišit i tím, kdo a jak je bude vyrábět. Úsporné modely Xe-LP, které najdeme v procesorech Tiger Lake nebo čipech SG1 a DG1, si bude vyrábět Intel sám 10nm technologií SuperFin. Naopak výkonné serverové modely Xe-HP pro HPC a podobná nasazení využijí dokonce technologii Enhanced SuperFin. I v tomto případě se o výrobu postará Intel a půjde o 10nm proces. Jinak tomu ale bude u grafických čipů Xe-HPG, které budou určeny do běžných počítačů např. pro hraní her. Zde se o výrobu postarají externí partneři.
 
Intel Xe
 
Poslední informace kolující zákulisím totiž hovoří o tom, že Intel Xe-HPG nebude vyrábět u Intelu, ale u společnosti TSMC. Navíc nepůjde o 10nm proces, ale dokonce o 6nm výrobní technologii, což by Intelu mělo zajistit velmi dobrou pozici na trhu a snazší možnost přiblížit se architekturám AMD RDNA2 nebo NVIDIA Ampere a být jim důstojným soupeřem. Předpokládá se, že Intel Xe-HPG bude mít až 512 EU a celkem 4096 jader na nejvýkonnějším čipu. Dále se hovoří o použití paměti řady GDDR6, zatímco serverová řada Xe-HP by se měla spoléhat na paměti HBM.
 
Intel Xe výrobní procesy
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama