reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackboard 2: Single Board Computer s Intelem slaví úspěch

14.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Hackboard 2: Single Board Computer s Intelem slaví úspěch
Hackboard 2 bychom mohli přiblížit jako variaci na Raspberry Pi založenou na procesoru Intel. Snese tak i označení SBC, čili Single Board Compter a tvůrci se mohou pochlubit tím, že už krátce po spuštění kampaně mají zajištěno financování. 
Hackboard 2 se totiž objevila na CrowdSupply, kde zbývá ještě 33 dní do konce financovací kampaně, jenomže se nedá zrovna říci, že by jí bylo třeba. Vzhledem k cílové částce jednoho dolaru je kampaň spíše prostředek pro získání objednávek od zákazníků, anebo výrobce tohoto SBC ani žádnou konkrétní částku pro rozjetí výroby nepotřebuje. 
 
 
Počítač Hackboard 2 je tak postaven na jednom PCB vybaveném veškerou potřebnou elektronikou, rozhraním, apod. Je tu tak i procesor Intel Celeron N4020 se dvěma jádry na taktu až 2,8 GHz, dále pak 4 GB RAM, 64 GB základní paměti eMMC pro data plus až 4 TB díky dvěma NVMe M.2 slotům. Pak to je ještě výstup HDMI 2.1, eDP pro LCD obrazovku, rozhraní pro dotykový displej a repro. Nezapomnělo se také na tři USB 3.0, vyhrazený USB pro webkameru, 40pinový GPIO header, a to všechno na desce s rozměry 120 x 80 mm.
 
 
Mezi rozhraní patří WiFi s propustností 1,73 Gb/s, Bluetooth 5.1, gigabitový Ethernet a také volitelné moduly pro 4G/LTE a 5G. Napájení je realizováno externím adaptérem a v dodávce je také potřebný chladič. Jde o jednoduché hliníkové žebroví, které ve stylu sendviče obklopí desku z obou stran, a poslouží tak i jako skříň. 
 
 
Součástí nabídky je také systém Windows 10 ve verzi za 140 dolarů, ovšem ten můžeme nahradit Linuxem (Ubuntu) a ušetřit 41 dolarů. Když si ale naopak připlatíme na 299 dolarů, získáme verzi zobrazenou výše, která zahrnuje také 13,3" displej s ochranným pouzdrem/stojanem, webkameru, klávesnici s trackpadem a Windows 10. To ale nezahrnuje 4G modem v ceně 50 USD nebo rovnou 5G za dalších 299 USD.   
 
První Hackboard 2 a příslušné sady budou k dispozici od dubna příštího roku.


reklama