reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři prolomili už 11 milionů hesel ukradených seznamce Ashley Madison

13.9.2015, Milan Šurkala, aktualita
Hackeři prolomili už 11 milionů hesel ukradených seznamce Ashley Madison
V červenci ukradli hackeři záznamy více než 36 milionů lidí ze seznamky Ashley Madison, která se specializuje na hledání partnerů pro manželskou či jinou nevěru. Data byla zveřejněna a 11 milionů hesel hashovaným pomocí MD5 už bylo prolomeno.
Ashley Madison je online seznamka, která slouží k hledání partnerů a partnerek pro nevěru. V červenci 2015 byla ale hacknuta a hackeři ze skupiny The Impact Team byli schopni získat data přes 36 milionů uživatelů seznamky. Hesla byla zašifrována pomocí algoritmu bcrypt, jehož rozšifrování by mělo trvat minimálně desítky let. Amatérská skupina CynoSure Prime vzala tato ukradená data a zjistila zajímavou skutečnost. Přestože spousta hesel je skutečně zašifrována pomocí algoritmu bcrypt a tedy v podstatě v normální časovém horizontu nerozšifrovatelná, okolo 15 milionů hesel sice využívalo uložení hesla pomocí bcrypt, ale nechyběl ani MD5 hash. A MD5 je tak slabý hashovací algoritmus, že je rozšifrovatelný v podstatě okamžitě.


Ashley Madison logo


Nebylo těžké zjistit, že tento MD5 hash se skládá z uživatelského jména převedeného na malá písmena, dvou dvojteček a hesla, taktéž převedeného na malá písmena. Poněvadž uživatelské jméno se ví, dvojtečky není problém přilepit, zkouší se tedy jen brutální silou kombinace všech možných hesel. Díky tomu, že jde o MD5 hash, dá se toto provést extrémně rychle. Poté, co vypadne heslo, vyzkouší se šifrování získaného hesla pomocí bcryptu. Pokud výsledek sedí s tím v databázi, heslo je rozlousknuto. Pokud nesedí, je patrné, že bylo převedeno na malá písmena a zkouší se různé kombinace malých a velkých písmen již rozlousknutého slova. U hesla s 8 písmeny je to celkově 2^8, tedy 256 kombinací (místo "heslo" se zkusí třeba "Heslo" nebo "HESLO". To není nezvládnutelné.

Nicméně v praxi toto nebylo v podstatě potřeba, neboť 90 % uživatelů mělo hesla se všemi malými písmeny, a tak tuto operaci bylo nutno provést jen u 10 % případů. Takto rozlouskli přes 11 milionů hesel z celkově 15,26 milionů. Přibližně 240 tisíc se jim rozlousknout nepodařilo, žádná kombinace získaného hesla se neshodovala s výsledkem bcryptu v databázi. Zde je možné, že MD5 v databázi bylo pozůstatkem a všechna nová hesla a jejich změny se už ukládaly pomocí bcryptu. Uživatel, který si změnil heslo, tak v databázi možná mohl mít staré heslo zahashované pomocí MD5, které se už neaktualizovalo a nové heslo bylo uloženo jen v bcryptu. Toto je ale jen spekulace.

Prolomení těchto 11 milionů hesel zabralo okolo 10 dní, takže počátkem příštího týdne by mělo být rozlousknuto všech 15 milionů hesel zašifrovaných nedostatečnou metodou MD5. Dalších přes 20 milionů účtů už využívalo pouze bcrypt a nemělo by být možné je v rozumné době prolomit. Skupina CynoSure Prime nemá v zájmu tato hesla zveřejňovat, jen chce demonstrovat, jak jednoduché bylo tuto ochranu prolomit. Připomeňme, že přítomnost na Ashley Madison není pro člověka ničím lichotivým, protože napovídá, že měl nějaký milostný poměr. Ostatně kvůli zveřejnění těchto citlivých informací si už minimálně jeden člověk vzal život.

Zdroj: wired.com, arstechnica.com, bbc.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama