reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři ukradli asi miliardu dolarů. Mezi postiženými zeměmi je i ČR

16.2.2015, Jan Pánek, aktualita
Hackeři ukradli asi miliardu dolarů. Mezi postiženými zeměmi je i ČR
Skupina kybernetických zločinců během posledních dvou let ukradla z bank po celém světě asi miliardu dolarů. Celkem napadla banky ve 25 zemích světa, mezi ně se naneštěstí počítá i Česká republika.
Stále aktivní gang napadá sítě bank malwarem a následně monitoruje počítače zaměstnanců. Bohužel se dostali už tak hluboko do bankovních sítích, že již pochopili vnitřní principy chodu bank, takže své počínání dokáží skvěle maskovat.

Až podivuhodné se může zdát, že v některých případech se zločinci naučili, jak funguje systém bankovních převodů, jen tím, že vizuálně sledovali počítače vyšších činovníků a správců. Když už věděli vše o převodech i o práci úředníků, nebylo pro ně těžké napodobit jejich práci, aby mohli vyřídit převod peněz a proplatit je.

Kromě již zmíněné České republiky byly napadeny i země jako Austrálie, Brazílie, Bulharsko, Čína, Francie, Hongkong, Indie, Irsko, Island, Kanada, Maroko, Nepál, Německo, Norsko, Pákistán, Polsko, Rumunsko, Rusko, Španělsko, Švýcarsko, Ukrajina, USA nebo Velká Británie. Což jen svědčí o vychytralosti a úspěšnosti celého zločineckého projektu. Avšak žádné z bank nebyly jmenovány. Do celé akce proti gangu se již zapojily i vyšetřovací organizace, jako jsou Interpol nebo Europol.





Každá krádež zabrala asi dva až čtyři měsíce. Počítače byly během ní nakaženy škodlivým malwarem. Kontaminovány byly poměrně jednoduchým způsobem, a to posíláním cílených mailů pro zaměstnance. Potom už si stačilo takový mail jen otevřít. Samozřejmě nevypadal škodlivě, ale stačilo jednou kliknout a do počítače se nainstalovat nebezpečný program, který následně monitoroval, co se na daném počítači děje.

Pro krádeže používali několik postupů. První byl, že zadali bankovní převod nebo použili online bankovnictví, aby z nich následně poslali peníze na své bankovní účty do Číny nebo USA. Další případ mochl nastat, když se jim doslova nafukovaly zůstatky na jejich účtech. Každý měsíc se desetkrát zvětšily a potom byla část odeslána na jejich jiný účet, to se pravidelně opakovalo. Tento případ zcela zřetelně ukazuje, jaké pravomoci měli a mají v bankovních systémech.

Poslední zaznamenaný případ byl, když naprogramovali bankomaty, aby v určitý čas vydávaly peníze. Jednoduše jen nastavili daný čas a potom tam přišli a bankomat sám od sebe vychrlil velké částky peněz.

Už jen zbývá dodat, že se skupina podvodníků jmenuje Carbanak a že pravděpodobně pocházejí z Ruska, Ukrajiny nebo dalších částí Evropy, případně z Číny. Bližší informace bohužel k dispozici nejsou.

Zdroj: www.pcworld.com
reklama