reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři zablokovali počítače Sony Pictures

26.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Hackeři zablokovali počítače Sony Pictures
Hackerská skupina #GOP zaútočila na servery společnosti Sony Pictures a volá po rovnosti. Útok byl pravděpodobně vedený s pomocí zaměstnanců Sony, takže jde částečně o tzv. inside job, ovšem důvod je nejasný.
Inside job, čili čin spáchaný za pomoci osob, které mají přístup k systémům firmy, přičemž není jasné, zda jde ještě o aktivní zaměstnance firmy, nebo bývalé pracovníky. Není také jasné, co skupina #GOP (zkratka Guardians of Peace - strážci míru) po firmě Sony chce. Ve svém prohlášení uvádí pouze "My chceme rovnost, Sony ne. Je to stupňující se bitva". Útok na servery byl ale využit také k tomu, aby upozornil ještě na jeden tweet, v němž byl CEO Sony Entertainment, Michael Lynton, označen za zločince.





Webová stránka Sony Pictures v této době funguje, ale o tu konec konců nešlo. Varování skupiny #GOP totiž nebylo vyvěšeno na webu, našli je po ránu do práce dorazivší zaměstnanci firmy Sony, jejichž počítače poté zhasly a byly nepřístupné, což značně narušilo práci celé firmy. Zaměstnancům bylo následně řečeno, ať své počítače raději nepoužívají, stejně jako firemní poštu a Wi-Fi přístupové body.

Ve varování se píše: "Už jsme vás varovali a toto je pouze začátek. Budeme pokračovat, dokud nesplníte náš požadavek. Získali jsme všechna vaše interní data včetně tajných a přísně tajných informací. Pokud nás neposlechnete, tato data zveřejníme. Rozhodněte se, co budete dělat do 24. listopadu, 23:00." Je tedy evidentní, že někdo se dostal přímo do počítačů ve firmě Sony, takže lze předpokládat, že odešel se zkopírovanými daty. Pod zprávou jsou ještě odkazy na soubor, jenž má obsahovat informace o ukradených datech, jež mohou být zveřejněna. Nezdá se však, že by tyto odkazy byly ještě funkční.





Lhůta tedy již dávno vypršela, ale prozatím se nezdá, že by se na veřejnost skutečně dostala nějaká data. Stejně tak není známo, že by firma Sony nějakým způsobem s hackery jednala, ale tomu se nelze divit, když jde o takovouto delikátní záležitost.

Server The Verge také přinesl informace z e-mailu, který poslal člen skupiny pod jménem "lena". Píše se v něm, že Sony si nezamyká dveře, tedy skutečné dveře, přičemž skupina #GOP měla spolupracovat se zaměstnanci firmy, kteří mají podobné zájmy. Více pisatel z důvodu ochrany sebe a zúčastněných osob nezmiňuje.

Firma Sony o celé záležitosti také mlčí a prozradila pouze to, že "vyšetřuje událost spojenou s IT", co bylo posléze rozvedeno mluvčím firmy, že "Sony Pictures Entertainment zaznamenala narušení systémů a nyní tuto situaci řeší". Dle Bloomberg i jiných zdrojů by se však mohla potýkat s vydíráním, čemuž by vyjádření #GOP celkem odpovídalo.

Zdroj: The Verge, Engadget
reklama