reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackerům se nepovedlo ukrást miliardu dolarů díky překlepu

12.3.2016, Milan Šurkala, aktualita
Hackerům se nepovedlo ukrást miliardu dolarů díky překlepu
Cesta k velkému bohatství může být občas ukončena velmi nepříjemným malým detailem. Hackeři dokázali nezákonně získat téměř miliardu dolarů, nicméně při stahování peněz na další účty udělali překlep, což jim naštěstí vše zkazilo.
Během 4. a 5. února 2016 se skupině hackerů patrně podařilo prolomit zabezpečení Bangladesh Bank a dostat se k téměř miliardě dolarů (hovoří se o zhruba 850-870 milionech). Tyto peníze pak převáděli přes různé banky na účty ve Filipínách a Srí Lance. Jen na Federal Reserve Bank přišly desítky žádostí na převody peněz. Povedly se jim čtyři přenosy, každý za zhruba 20 milionů dolarů. Uschovali si tedy lehce přes 80 milionů dolarů, nicméně pátý přenos jim už nevyšel.
Ten směřoval do Shalika Foundation ve Srí Lance, nicméně hackerům se povedlo splést název organizace a místo "Foundation" napsali "Fandation". Toho si všimla Deutsche Bank, přes kterou měly tyto peníze jít a zažádala o vysvětlení této podezřelé transakce, čímž se na celou záležitost přišlo. Bangladesh Bank se už povedlo některé z peněz získat zpátky a nyní chce žalovat Federal Reserve Bank za to, že dostatečně rychle nerozpoznala podezřelé transakce. Bangladesh Bank na situaci nedokázala rychle reagovat, neboť šlo o nepracovní dny.

Zdroj: theguardian.com, wired.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama