reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HairWorks v Zaklínačovi 3: zabiják výkonu na Radeonech?

25.5.2015, Jan Vítek, aktualita
HairWorks v Zaklínačovi 3: zabiják výkonu na Radeonech?
Tématem posledních dní je zbrusu nový díl Zaklínače, který s sebou přinesl také NVIDIA HairWorks pro realistické ztvárnění vlasů (či chlupů). Jak je to ale s dopadem na výkon na kartách NVIDIA a AMD?
HairWorks má na svědomí společnost NVIDIA, a tak lze očekávat, že právě na kartách GeForce bude pracovat lépe než na kartách AMD Radeon. Tím máme na mysli především to, že zapnutí HairWorks se na GeForce méně projeví poklesem snímkovací frekvence. To řeší i test provedený serverem Eurogamer.net.





Autoři testu použili hru Witcher 3 s patchem verze 1.0.3, který řeší několik problémů a mezi nimi má i zvýšit výkon při použití NVIDIA HairWorks. Vedle toho se máme dočkat i vyšší stability, více FPS ve filmových scénách i v různých menu hry, nižší inputlag klávesnice a pak tu jsou samozřejmě také různé opravy týkající se samotné hry. Podívejme se ale už na onen test. Proveden byl na počítači s Core i7 4790K, 8 GB RAM a kartách NVIDIA GeForce GTX 970 a R9 290X (rozlišení Full HD). V samotném videu pak uvidíte aktuální framerate i frametime týkající se obou karet a zapnutého či vypnutého HairWorks (celkem tedy čtyři hodnoty).


1920x1080, nastavení kvality na Ultra
GTX 970
R9 290X
HairWorks zapnuto
24,0 * / 39,4 **18,0 / 26,3
HairWorks vypnuto
36,9 / 51,938,0 / 49,6
*/ nejnižší FPS **/ průměrné FPS


Vybraná scéna ukazuje boj dvou zaklínačů s griffinem, takže HairWorks skutečně je využito a dle výsledků testu má dopad na celkový výkon, a to značný. Však i na kartě GTX 970 se dočkáme poklesu průměrných FPS z 52 na 39 a u R9 290X je to z 50 dokonce až na 26. Výkon těchto karet je přitom bez HairWorks velmi podobný, ale pokud realistické ztvárnění a animaci vlasů zapneme, je to zabiják výkonu především pro karty AMD.

Richard Huddy z AMD si tak postěžoval, že jeho firma spolupracovala s CD Projekt RED od začátku a výkon na jejích kartách vypadal dobře. Ovšem dva měsíce před vypuštěním hry přišla integrace GameWorks do hry společně s HairWorks, který "kompletně sabotoval výkon karet AMD", prý "skoro jako by byl využit pro tento účel". To Brian Burke z GameWorks pochopitelně popřel a řekl, že účelem je poskytnout zákazníkům lepší grafické ztvárnění hry, ovšem zástupce CD Projekt RED potvrdil, že kód HairWorks nemůže být optimalizován pro karty firmy AMD.

Majitelé karet AMD tak mají dnes jedinou možnost, a to HairWorks v nastavení hry prostě vypnout, však nejde o tak zásadní vylepšení celkové grafiky na to, aby obětovali téměř polovinu FPS a to se pohybovalo pod hranicí 30. Pak bude výkon R9 290X a GTX 970 srovnatelný, přičemž i cena karet je srovnatelná, možná mírně ve prospěch AMD.

Zdroj: Eurogamer
reklama