reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Harvardská Robobee se naučila i plavat

23.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Harvardská Robobee se naučila i plavat
Harvardští inženýři vyvíjejí miniaturního létajícího robota velikosti hmyzu, který již v roce 2007 poprvé letěl. Jde o Robobee, říkejme jí tedy mechanická včela, která nyní učinila další krok a naučila se plavat a potápět.
Nyní se tedy z Robobee dle jejích autorů stal "the first-ever aerial and aquatic capable insect-scale robot", čili vůbec první létající a vodní robot velikosti hmyzu. Inženýři z Harvard John Poulson School a Wyss Institute na něm tedy pracují již více než deset let a nyní se jim podařilo svou mechanickou včelu upravit tak, aby byla schopna přejít z letu pod vodu. Inspirovali se přitom u papuchalků, "severských papoušků", jejichž let a potápění sledovali a následně využili nabyté znalosti k úpravě piezoelektrického pohonu Robobee.





Ve vzduchu mechanická včela také napodobuje let hmyzu, k čemuž je vybavena i vhodnými blankovitými křídly, jimiž mává asi 120krát za sekundu. Aby se ponořila do vody, musí se nejdřív vhodně natočit, přestat mávat a spadnout dolů, aby překonala povrchové napětí vodní hladiny. Právě toho bylo složité docílit, protože Robobee je velice lehká a má celkově velký povrch. Pod vodou Robobee trošku upraví sklon svých křídel a začne plavat, přičemž pochopitelně už nepohybuje křídly tak rychle.





Bohužel, opačným směrem to zatím nefunguje, takže Robobee nedokáže z vody vzlétnout. Tvůrci ale věří, že by to měly zvládnout podstatně větší modely, jež by využily stejnou technologii. Zatím se můžete podívat na video ukazující Robobee v letu i pod vodou.


Větší Robobee by si také mohla nést vlastní zdroj energie. V tomto stavu musí být napájena i řízena externě pomocí tenounkého kabelu, který k ní vede. Největším problémem tedy pro Robobee je najít dostatečně malý a výkonný zdroj energie a pak i získat svůj "mozek", čili řídicí elektroniku, díky níž by mohla být alespoň částečně autonomní nebo alespoň řízená na dálku.

Zdroj: Hexus.net

reklama