reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní a DIY trh s PC má v tomto roce dále růst

22.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Herní a DIY trh s PC má v tomto roce dále růst
Vypadá to, že osobní počítače se v poslední době začínají vracet ke svým kořenům. Zatímco trh s nimi se obecně zmenšuje, to neplatí pro herní a DIY (udělej si sám) trh, který má naopak v tomto roce růst.
Před desítkami let byly osobní počítače výsadou podivínů (v dnešním názvosloví geeků), kteří si kupovali nejdříve jen samotné desky a jiné součástky, z nichž si tvořili i s pomocí pájky vlastní počítače a později už k tomu díky pokroku stačilo vědět jen to, co kam zapojit. V době AT zdrojů a rozhraní IDE ještě bylo možné i bez použití hrubé síly pěkně zvrtat sestavení počítače, a to především s ohledem na napájení. Na různé zámky v konektorech, které nám dnes až na výjimky neumožní špatné zapojení, se tehdy moc nehledělo, ale poté začalo být vše jednodušší, takže si na stavbu počítače mohl troufnout i věci méně znalý uživatel. Tedy v případě, že věděl alespoň to, kam patří teplovodivá pasta. PC se tak staly atraktivní i pro širokou veřejnost, ale to spíše díky rostoucí nabídce, klesajícím cenám a Internetu, ovšem právě široké veřejnosti dnes stačí tablet, telefon nebo starý počítač, který nemají potřebu aktualizovat.





Ne tak nadšenci, kteří ve světě PC naštěstí přežili a dále se v nich chtějí vrtat a využívat nejen jejich jedinečnou možnost rozšiřování a širokou nabídku různých komponent. Chtějí si svá PC také sami upravovat, i když zlaté časy moddingu už jsou asi za námi. Jde ovšem o to, že trh s herními PC a DIY komponenty má navzdory všeobecnému poklesu zájmu v tomto roce růst. To ostatně podporují i nedávno zveřejněné překvapivé informace, dle nichž prodeje PC her překonaly mobilní trh. Třeba to donutí některé herní vývojáře zamyslet se nad tím, zda by nebylo vhodné přehodnotit svůj přístup. Ovládání mnoha her je totiž přizpůsobeno gamepadu a ne klávesnici s myší, což může být pro hráče zvyklé na možnosti těchto periferií značně frustrující. Stačí se podívat třeba na to, jaká herní menu nabízí hry jako Skyrim nebo Fallout 4.

Informace o dobré kondici herního a DIY trhu pochází z Tchaj-wanu, což je logické, neboť právě tam mají základnu největší výrobci herních periferií a v podstatě všichni výrobci v maloobchodech dostupných základních desek. Ti tak očekávají silnou poptávku po svých produktech, a tak není divu, že firmy také rozšiřují své produktové nabídky. V poslední době to jsou třeba Lian Li a G.Skill, které se pustily do výroby PC periferií.

A ačkoliv se to z našeho pohledu možná nezdá, dobře si vede i dříve tak často zmiňovaný Thermaltake, který v minulém roce vykázal 36% růst tržeb. Tento růst má obecně v tomto roce ještě zesílit a v případě Thermaltake se o to zaslouží především prodeje skříní, napájecích zdrojů, chladicích zařízení a řady eSports (herní periferie).

Zdroj: Hexus.net
reklama