reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní Chromebooky se zřejmě chystají na trh, k čemu ale budou?

28.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Herní Chromebooky se zřejmě chystají na trh, k čemu ale budou?
Označení herní Chromebook působí jako protimluv, nicméně slovo herní je dnes spojováno už se všemožným hardwarem, ať už má ve výsledku jít třeba jen o barevné LED. Jak tomu ale bude v případě Chromebooků? 
Chromebooky jsou obvykle označovány malé, lehké, relativně levné a výkonnostně i výbavou slabé notebooky využívající systém Chrome OS. V žádném případě si pod takovým termínem ale nepředstavíme výkonný stroj s herní grafikou a rychlým úložištěm, čili jak máme chápat termín herní Chromebook? 
 
 
Jednak je třeba si uvědomit, že hry nejsou jen AAA tituly, které dokáží dostat na kolena i nejvýkonnější grafickou kartu. I na Chromebooku si můžeme zahrát a pokud na to sám nestačí, jsou už dávno k dispozici i streamovací herní služby jako Stadia či GeForce NOW, díky nimž je výkon samotného koncového zařízení už téměř bezpředmětný. 
 
Herní verze Chromebooků se přitom očekávají už dlouho a na jejich nástup v relativně blízké době ukazuje nová podpora RGB podsvícených klávesnic, kterou oplývá Chrome OS. Informuje nás o tom server 9to5Google a je třeba uznat, že RGB podsvícení je obvyklý prvek herních notebooků spíše než pracovních počítačů. Daná podpora je navíc připravována ve spojení s jistými konkrétními produkty, čili s jejich novou vlnou, která by mohla dle figurujících kódových označení čítat konkrétně herní Chromebook řady OMEN od firmy HP, pak tu bude možná i obdoba notebooku Asus ROG Flow Z13 s odnímatelnou klávesnicí a nakonec bylo zmíněno Lenovo. 
 
Uvidíme tak, zda herní Chromebooky skutečně dorazí na trh a zda se ve výsledku budou od klasických modelů lišit i něčím jiným, než je jen podsvícená klávesnice. Mohl by to být například i kvalitnější zvuk, displej s vysokou obnovovací frekvencí či nabídka předplatného jedné z herních streamovacích služeb jako bonus. 


reklama