reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hlavní dabéři počítačových her mohou jít do stávky

8.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Hlavní dabéři počítačových her mohou jít do stávky
Počítačové hry už dlouho nejsou němé a pouze s titulky. Zvuková stránka je u nich velice důležitá a zážitek ze hry dokáže stejně dobře umocnit jako zkazit. Herci si to dobře uvědomují a dle toho reagují. Co se tedy děje?
V předchozím roce se probírala třeba hra Destiny, v níž Peter Dinklage známý ze seriálu Hra o trůny namluvil jistého Ducha (ve skutečnosti umělá inteligence), který svým hlasem provází naši postavu. Jeho výkon byl označen za velice plochý, ačkoliv má tento herec zajímavý, specifický a hluboký hlas. Tvůrci Destiny jeho hlas nejdříve elektronicky upravili, ale nakonec se s Dinklagem rozloučili kvůli tomu, že jeho dabing zněl nudně. To jen pro ilustraci, jak důležitá je zvuková stránka v dnešních hrách, více můžete zjistit třeba v tomto videu na YouTube.




Peter Dinklage


Herci namlouvající postavy se tak mohou právem cítit důležitými členy produkčního týmu, ovšem řada z nich se tak necítí. Proto požádali svou unii o svolení ke stávce, které nyní dostali. Mluvíme přitom o lidech jako Will Wheaton, známý Wesley Crusher ze Star Treku, který pracuje na Broken Age a jiných hrách. Pak je tu Jennifer Hale (Mass Effect) nebo Sarah Elmaleh (Gone Home) a řada dalších. Ti začali před několika týdny mluvit o jistých problémech, přičemž nejde pouze o peníze.





Jde také o bezpečnost v případě, že jsou natáčeny nebezpečné scény pro zachytávání pohybu postav (motion capturing), neboť řada herců počítačovým hrám nepropůjčuje jen svůj hlas, ale také pohyby a gesta. Mezi požadavky tak figuruje najmutí profesionálních kaskadérů. Ovšem o peníze jde také a konkrétně o dodatečné honoráře v případě, že se prodá více než dva miliony kopií hry. Do třetice chtějí zrušit obecně využívané pravidlo, že pokud ihned nenastoupí na plac po náhlém avízu, mohou dostat od zaměstnavatele pokutu až 2500 USD, což jim připadá značně nefér.

Protestující dostali od členů organizace SAG-AFTRA více než 96% podporu, ačkoliv potřebovali jen 75 %. Neznamená to ale, že téměř každý herec namlouvající herní postavy se stávky opravdu zúčastní, ale mají v ruce silné argumenty a za sebou podporu, což jim umožní vyjednávat o nových podmínkách. Očekává se, že tak vznikne nová dohoda Interactive Media Agreement, jelikož ta stará vypršela s koncem roku 2014 a pokusy o sepsání nové ztroskotaly. Pokud by se herci se studii nedohodli ani nyní, pak by mohla nastoupit stávka, která by vývojářská studia jistě nepřišla levně, však jde o termíny a každé prodloužení znamená ztrátu.

Zdroj: KitGuru
reklama