reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hluboká neuronová síť předvedla vlastní scénický tanec

27.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Hluboká neuronová síť předvedla vlastní scénický tanec
Trénování hlubokých neuronových sítí je díky stále výkonnějšímu hardwaru stále častější téma. Nyní se můžeme podívat na to, jak se jedna taková síť pojmenovaná Chor-rnn naučila pohybu a předvedla vlastní scénický tanec.
Pro výuku Chor-rnn je zapotřebí nejen výkonný hardware, s jehož pomocí se bude trénovat a pak vykonávat své pohyby, ale také další zařízení, díky nimž bude mít vůbec možnost "sledovat" a učit se. Ve důsledku se jedná pouze o model lidské kostry, u nějž bylo cílem to, aby jeho neuronová síť zajistila pohyb, který se lidskému pozorovateli bude jevit jako tanec. Za Chor-rnn stojí softwarová laboratoř Peltarion (spojitost s fotbalovým bossem vyloučena) a jistá umělecká skupina Lulu Art Group. Právě její členové poskytli Chor-rnn potřebnou "potravu", aby je mohl po dobu 48 hodin sledovat při tanci prostřednictvím kamer Microsoft Kinect.


Tanečníci tedy dohromady vytvořili "jen" pětihodinový materiál, ovšem Chor-rnn potřeboval dva dny na to, aby dosáhl uspokojivého výsledku. V prvním videu můžete sledovat, jaký byl výsledek po pouhých 10 minutách výuky.


Deset minut stačilo na to, aby Chor-rnn předvedl přinejlepším divoký záchvat, ale po šesti hodinách už zformoval svou postavu, začal přešlapovat a naklánět se, což by mohlo leckomu připomenout cvičení Tai-Chi.


Finální video po dvoudenním tréninku už ukazuje kostru, jejíž pohyby jsou skutečně taneční. Mohou prý připomínat to, co bylo předloženo v zachycených materiálech, čili celkový choreografický styl, ale samotné pohyby jsou jiné a originální. Chor-rnn se tedy stejně jako lidský žák učil a leccos odkoukal, ale vyvinul si vlastní styl tím, že některé aspekty zesílil a jiné zase vypustil.

Autoři studie chtějí, aby se z Chor-rnn stal "kreativní katalyzátor", který jim dodá zpětnou vazbu jako nezávislý lidský pozorovatel snažící se papouškovat jejich pohyby, aby se příště mohli zlepšit a vymyslet něco opravdu nového. Může tak vzniknout nový styl umění, které bude inspirováno umělou inteligencí, přičemž nyní na vytvoření AI trenéra stačil výkon čtyř karet NVIDIA GeForce TITAN X.

Zdroj: Peltarion

reklama