reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Holanďané uložili data s hustotou 500 Tb na čtverečný palec

19.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Holanďané uložili data s hustotou 500 Tb na čtverečný palec
Holandští výzkumníci z technické univerzity ve městě Delft vytvořili praktickou studii úložného zařízení, které využívá pro ukládání jednotlivé atomy. Díky tomu dosahuje velice vysoké hustoty, která je dnešními aplikovanými technologiemi nedosažitelná.
Holanďané tak mají v rukou prý fungující prototyp (jak uvidíme s velkými rezervami), který dokáže na jeden palec čtverečný uložit 500 terabitů dat, což je zhruba 500x více, než dokáží dnešní nejlepší pevné disky. To znamená pevné disky s překrývanými stopami, jež využívají technologie SMR, PMR a v případě firmy HGST také HelioSeal.





Jako obvykle nám autoři připravili nějaké přirovnání a v tomto případě je dle nich možné uložit veškeré knihy, které kdy lidé napsali na plochu o velikosti poštovní známky, jak se vyjádřil Sander Otte, jeden z autorů.





Zkonstruovaný prototyp používá jako základ plochý měděný podklad, který byl náhodně pokryt cca 60.000 atomy chlóru, mezi nimiž bylo ponecháno nějaké místo, aby bylo možné je přesouvat. To následně zajistilo zařízení STM (Scanning Tunnelling Microscope), které přeuspořádalo atomy do podoby, jakou můžete vidět na spodním obrázku, aby je bylo možné dle rozmístění jednotlivých atomů číst.





Jak vidíte, nejde zrovna o zařízení, které by bylo připraveno pro komerční nasazení, nebo se k tomu jen blížilo. Největší problém je rychlost, neboť uvodní formátování úložného prostoru pro zápis 1 kB dat zabralo asi týden. Zato jejich přepsání pro změnu uložených dat už trvalo "pouze několik hodin". Navíc je pochopitelně nutné, aby zařízení pracovalo v naprosto čistém prostředí, a to rovnou ve vakuu a navíc při velmi nízkých teplotách zajištěných tekutým dusíkem.

Sami autoři tohoto zařízení tak přiznávají, že technologie pro ukládání dat v atomickém měřítku jsou ještě od nás vzdáleny, ale tato ukázka předvedla, že by to nějak podobně mohlo jít. Nyní se zaměří na využití jiných materiálů, než je měď jako podklad a chlór jako zapisovací materiál.

Zdroj: Hexus.net
reklama