reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Honda vyvíjí AI s emocemi pro auta i roboty, aby ty naše nezakrněly

20.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Honda vyvíjí AI s emocemi pro auta i roboty, aby ty naše nezakrněly
Japonská mentalita je té západní velice vzdálená, a tak není divu, že Japonci berou vývoj umělé inteligence trošku jinak, jak nyní ukázala Honda. Ta ve spolupráci se Softbank vyvíjí "emoční engine" pro AI.
Pracovníci společnosti Honda a Softbank se tak zaměřili ne na efektivitu či výkon systémů umělé inteligence, jako spíše na emoční stránku věci. To může mnoha lidem znít jako nesmysl, však k čemu by třeba chytré automobily měly mít emoce, když od nich potřebujeme hlavně to, aby nás dovezly rychle a v pořádku do cíle. Ovšem my sami se k předmětům občas chováme tak, jako by byly živé. To zvláště tehdy, když nás něčím nadchnou, nebo zklamou, takže v závislosti na tom můžeme své auto měkce pohladit po kapotě, nebo naopak nakopnout a přidat pár nadávek. Dle některých vědců zabývajících se lidským mozkem je to prostě důsledek naší dlouho se vyvíjející socializace a nutnosti umět číst emoce ostatních lidí. To mělo vést k vytvoření velice citlivého systému, jehož prostřednictvím máme tendenci vnímat emoce i tam, kde žádné nejsou. Jenže co by se z tohoto systému mohlo za čas stát?





Honda si uvědomuje, že úspěch či nezdar komerčních AI systémů může záviset i na tom, jak budou výslední roboti nebo jiná zařízení reagovat na projevy emocí. Právě zde má posloužit její "emoční engine", který s využitím senzorů, kamer a pochopitelně výpočetního výkonu zjistí, jaké je naše rozpoložení a dle toho bude reagovat. A jako první má tento engine dostat do vínku nový koncept autonomního vozu Honda, jímž bude níže zobrazený NeuV. Nakonec také není důvod, proč by jej neměli dostat také roboti, jako je Asimo firmy Honda, nebo Pepper od Softbank, však právě ti jsou určeni pro přímou interakci s lidmi.





Masahiro Mori, japonský vědec zabývající se robotikou, k tomu řekl: "Ovládat něco, to je v podstatě být ovládán: pokud dobře řídím své auto, umožňuji mu hrát užitečnou a bezpečnou roli ve svém životě. Ovšem pokud auto bude ovládat mě, umožní mi být spolehlivým a efektivním řidičem. Ten stejný vztah spojuje lidi se všemi stroji. Neudělají to, co po nich chceme, pokud my dříve neuděláme to, co po nás ony vyžadují".

Pohled na celou emoční stránku lidí a její vývoj v souvislosti s využíváním strojů je tak takový, že pokud bychom využívali stále více stroje neprojevující emoce, pak by naše vlastní mohly zakrnět. Čili tím, že strojům umožníme projevovat emoce, si můžeme zachránit své vlastní.

Zdroj: Extremetech, Autoblog
reklama