reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hover Camera: bezpečný dron, který umí následovat člověka

27.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Hover Camera: bezpečný dron, který umí následovat člověka
Společnost Zero Zero Robotics představila dron, který disponuje především svou bezpečností. Jmenuje se Hover Camera a tento nevelký dron s kamerou dokáže člověka následovat a fotit fotky nebo točit video.
Obliba dronů neustále roste a projevuje se to různými způsoby. Dřív bylo normální, že jste se nechali vyfotit nebo natočit od někoho jiného, ale tahle doba zřejmě pomalu odeznívá, protože tenhle úkol si vezme na starosti "příruční dron". S touto myšlenkou byl vytvořen bezpilotní letoun Hover Camera.

Tento startup - dron s kamerou - od pekingské společnosti Zero Zero Robotics je bezpochyby šikovný. To především díky jeho nevelkým rozměrům a také díky jeho schopnosti být složen. Bezpečnost je u Hover Camery na prvním místě, a proto jsou vrtule chráněny pevným rámem z uhlíkových vláken, který umožní majiteli dron kdykoliv chytit do rukou bez obavy o prsty.

Křídla dronu, jež schovávají celkem čtyři vrtule, se dají složit, takže vznikne velmi skladná drobná krabička. Hmotnost zařízení také není nijak velká, dron váží jen 238 gramů. Co však zklame, je výdrž, která u dronů obecně není příliš velká. Hover Camera totiž na jedno nabití vydrží jen přibližně osm minut. Baterii je však možné v horní části snadno vyměnit.





Dronova kamera dokáže natáčet videa v rozlišení 4K a fotoaparát má rozlišení 13 Mpx a vybaven je i bleskem. K dispozici je i 3megapixelový fotoaparát, který je namířen směrem dolů. Dron má také systém ke své vlastní stabilizaci. Natočené video je možné uložit do 32GB vnitřní paměti dronu a později ho přes USB kabel zkopírovat třeba do počítače. Pomocí speciálního AI algoritmu od společnosti Zero Zero Robotics je dron schopný následovat člověka, používá k tomu rozpoznávání obličeje a těla.

CEO Zero Zero Robotics Meng Qiu Wang prohlásil, že používají zcela vlastní algoritmus, aby využili každou kapku z výkonu Snapdragonu 801. Společnost tedy nemá strach, že by byl výrobek kopírován, protože vše je jejich práce.

Tento dron se bude ovládat buď přímo ručně, nebo pomocí aplikace pro chytrý telefon, k němuž se připojí pomocí WiFi. V aplikaci bude možné nahrávané video živě přehrávat. Stoupání, klesání a zatáčení Hover Camery je pak možné řídit pomocí gest prstů, takže není třeba žádný ovladač.

Dron nabízí hned několik funkcí. První z nich je 360° panoramatický mód, dále je zde možnost sledování obličeje nebo sledování těla při natáčení. Cena Hover Camery zatím není známá, odhaduje se ale na něco pod 600 dolarů, což by dělalo přibližně 14 000 korun bez DPH. A pokud vše půjde, jak má, tento dron by měl dorazit na trh už letos v létě.

Zdroje: engadget.com, medium.com
reklama