reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPaq h2210: střední třída každým coulem

31.7.2003, Pavel Bureš, článek
HP iPaq h2210: střední třída každým coulem
HP iPaq h2210 je první model společnosti HP patřící přesně do střední třídy. Mezi jeho přednosti se řadí vysoký výkon, který bychom očekávali až u nejvyššího modelu a elegantní design, který ohromí nejednu příslušnici něžného pohlaví.
Kapesní počítače iPaq se zapsaly do povědomí veřejnosti ještě v době, kdy je vyráběl Compaq. Po sloučení s HP se přestaly vyrábět Jornady a vývoj směřoval k produkci iPaqů.

Jelikož se jedná o počítač patřící do kategorie menších přístrojů, jistě potěší slot na karty CompactFlash II a SD/MMC, do kterého kromě paměťového modulu lze zasunout i příslušenství. V ruce se dobře drží, části PDA jsou pogumované a tak nijak neklouže, i když máte vlhké prsty. Spatřit jeho 3.5" displej je prý potěšení, jas je znamenitý a rovněž podporuje vyhlazování písma. Množství materiálu pro stylus bylo zredukováno, takže je menší a působí hodně plastovým dojmem.

Tlačítka nabízí dostatečnou odezvu a jsou mezi nimi i dostatečné mezery, tudíž přehmaty by neměly být na denním pořádku. Čtveřice tlačítek je rovnoměrně rozdělena po celé spodní části handheldu, navigační pětisměrné je mezi nimi. Práce s ním je o trochu lepší nežli na PDA řady h5400. Dvě LED diody v rozích oznamují uživateli různá upozornění nebo práci s Bluetooth.

Počítač nabízí zvukové schopnosti adekvátní vestavěnému reproduktoru, který je nezvykle ukryt v zadní části. Samozřejmostí je 3.5 mm jack pro stereo sluchátka, která jsou na rozdíl od reproduktoru, který při nejvyšších hodnotách zvuk deformuje, kvalitní a na kapesní počítač poskytují znamenitý zvukový dojem.

Jak jsem již psal, v PDA najdeme oba dva nejpoužívanější sloty, a tak lze paměťové schopnosti rozšířit do velké míry. Spojení se stolním počítačem je realizováno přes USB kolébku, která nepatří mezi nejmenší a působí trochu "macatým" dojmem.




Komunikace přes BT rozhraní probíhala na jedničku, stejně tak i dnes už trochu zastarávající infračervený port podal dobrý výkon.

Stejně jako je tomu i u posledních Pocket PC zařízení, tak i produkt HP využívá procesor Intel PXA 255 XScale na frekvenci 400 Mhz, uživatelům nabízí 57 MB využitelné paměti a ještě k tomu volné 4 MB v ROM. Bohužel, výkon není možné regulovat manuálně a tak se plně musíte spolehnout na h2210, která si různé šetřící módy vybírá a aktivuje sama.

Navzdory vyměnitelné baterii o kapacitě 900 mAh se výdrž pohybuje těsně pod 6 hodinami provozu na baterie při poslouchání hudby a vypnutém podsvícení. Užitečné je, že si každý uživatel může přizpůsobit časový interval, po jehož trvání se zachovají data v paměti po předchozím vypnutí kvůli nedostatku energie. Tímto krokem lze prodloužit výdrž přibližně o hodinu, čímž se ale vystavujete nemalému riziku.

Operačním systémem je Windows Mobile 2003 a oproti předchozímu Pocket PC 2002 nabízí určité zrychlení při práci.

HP iPaq h2210 je velmi ambiciózní zařízení a bere na sebe některé úkoly, v kterých donedávna obstály vždy jen high-end PDA. Při intenzivním využití grafiky každý ocení grafický koprocesor MediaQ.

Dodávané aplikace zahrnují např. vynikající zálohovací program iPaq Backup a dálkové ovládání. HP nezapomněl přibalit Microsoft Outlook, který je již dlouhou dobu vlastně standardem.



PDA se nyní začíná prodávat v Severní Americe a ve velké části Evropy za 399 USD. Vysoký výkon daný zčásti operačním systémem a příznivá cena mohou způsobit odliv potenciálních majitelů modelů h5400 a částečně i h5500, samozřejmě pokud oželí např. vestavěné Wi-Fi. Dobrý dojem dělá skvělý displej a rozměry zařízení.

Klady: Vynikající displej, rozšiřitelnost, výkon.
Zápory: Stylus, neobvyklé umístění reproduktoru.


Zdroj: InfoSync
reklama