reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP prý znovu objevilo domácí desktop

6.1.2015, Jan Vítek, aktualita
HP prý znovu objevilo domácí desktop
Společnost HP čas od času něco znovu objeví a dnes to je domácí desktopový počítač. Představeny totiž byly nové modely HP Pavilion Mini Desktop a HP Stream Mini Desktop, tak se podívejme, zda jde skutečně o něco výjimečného.
HP Pavilion Mini Desktop a HP Stream Mini Desktop jsou na první pohled počítače, které jsou v podstatě jen Intel NUC (či Gigabyte BRIX a jiné) v odlišném kabátku. Však tomu napovídá už vzhled zobrazeného modelu Pavilion Mini Desktop (trochu připomíná plastovou svačinovou krabičku) a rozložení portů a jiných prvků. Vepředu tak máme vypínač se dvěma USB 3.0 a vzadu pak jsou další dva USB 3.0, Ethernet, HDMI, DisplayPort, napájecí konektor, konektor pro headset, otvor pro zámky Kensington a pak už jen výdech chlazení. Na boku počítače ještě má být čtečka karet 3 v 1. Vnitřní základní deska tak bude velmi podobná těm, které Intel používá ve svých NUC a možná že půjde dokonce o identické modely.





HP Pavilion Mini Desktop se chlubí malými rozměry a hmotností, a to konkrétně výškou 52 mm a hmotností 725 gramů. Co se týče hardwarové výbavy, očekávat můžeme procesory Intel až do řady Core i3, ovšem dle specifikací jde o Pentium 3558U či Core i3-4025U, čili to není nejnovější generace Broadwell. Zdá se, že zde HP trošku zaspalo. Další specifikace udávají 4 GB RAM rozšiřitelné na 8 GB, 500GB či 1TB pevný disk a systém Windows 8.1.





HP také mluví o spotřebě, ovšem udává, že jeho Pavilion Mini Desktop potřebuje maximálně 45 W energie oproti typickému desktopovému PC s 250 W. Toto srovnání je přinejmenším podivné. Jednak bude problém počítač vybavený procesorem s 15W TDP donutit ke spotřebě 45 W (i když s využitím všech USB 3.0 by to možná šlo) a nejspíše půjde o to, že je k němu dodáván 45W zdroj. A potom je jasné, že s moderním PC ve 250W zátěži se z hlediska výkonu takové PC nemůže rovnat. PC ve slabší konfiguraci bude k dispozici za 320 USD, za něž dostaneme také klávesnici a myš.

Tolik k Pavilionu, ale ještě tu máme zmíněný HP Stream Mini Desktop, jehož produktové stránky ještě nejsou připraveny, a tak se o něm dozvíme jen tolik, co HP uvedl v krátkém odstavci. Tento počítač nabídne Intel Celeron 2957U, 2 GB RAM, 32GB SSD a navíc 200GB na online úložišti Microsoft OneDrive plus 25USD pro utracení ve Windows Store. Tento počítač také nepřijde ve světlých barvách, ale v kobaltově modré, a to za ceny od 180 USD. Oproti Pavilionu tedy půjde o levnější, výkonnostně slabší a možná i menší počítač.

Dle dostupných informací to tedy vypadá, že HP pouze představilo vlastní variace na moderní nettopy, které však nereflektují nástup moderních 14nm procesorů Broadwell. To ale není nutně na škodu, však se to musí projevit i na cenách.

Zdroj: TZ HP
reklama