reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP se rozdělí na dvě společnosti

6.10.2014, Jan Vítek, aktualita
HP se rozdělí na dvě společnosti
Dnes ráno se objevily nezaručené zprávy o tom, že společnost HP plánuje své rozdělení na dvě s různým zaměřením. V průběhu dne se pak objevily informace, které dosavadní spekulace potvrdily.
Společnost Hewlett-Packard se tedy skutečně rozdělí na dvě, a to do konce jejího příštího fiskálního roku, který končí říjnem 2015. Vznikne tak společnost, která se bude zabývat výrobou počítačů PC a tiskáren, přičemž ta si zachová dnes známé logo a její název bude HP, Inc. Druhá společnost se bude zabývat podnikovými produkty, softwarem a službami a bude se jmenovat Hewlett-Packard Enterprise.





Dosavadní CEO firmy Meg Whitman dostane funkce v obou společnostech. Jednak povede Hewlett-Packard Enterprise jako prezident a CEO a pak získá pozici i ve správní radě HP, ale už ne jako CEO. Namísto ní bude novým CEO firmy HP Dion Weisler, dosavadní výkonný viceprezident.

Nejvyšší pracovníci firmy nijak nekomentovali své rozhodnutí a omezili se na prohlášení, že cílem je "agresivněji jít za novými cíli, které připravuje rapidně se měnící trh". Firma HP prostě pociťuje potřebu se změnit a dle některých za budoucím rozdělením stojí především fakt, že se nedávno na trhu s PC stala dvojkou, neboť ji předhonilo Lenovo.

Zajímavé také je, že dřívější CEO Leo Apotheker navrhl rozdělení firmy (a oddělení PC divize) již v roce 2011, ale investoři tento plán odmítli a označili jej za neuvážený. Meg Whitman jej poté ve stejném roce nahradila a slíbila, že se zasadí o dobrou budoucnost PC divize, ovšem nyní má evidentně jiné plány.

Zdroj: BBC News
reklama