reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP The Machine: revoluční architektura v prototypu

29.11.2016, Jan Vítek, aktualita
HP The Machine: revoluční architektura v prototypu
Před dvěma a půl lety společnost HP představila dle svých slov revoluční počítačovou architekturu The Machine, která má kombinovat nejnovější a zčásti ještě neprověřené technologie s masivní kapacitou adresovatelné paměti.
HP svůj koncept schovává pod heslo "Memory-Driven Computing", čili se má točit především kolem paměti. Jde o celou novou počítačovou platformu, jejíž tvůrci chtějí kombinovat memristory, křemíkovou fotoniku pro vysokorychlostní a nerušený přenos dat a již zmíněné velké kapacity adresovatelné paměti. HP muselo brzy po ohlášení konceptu zařadit zpátečku, neboť se ukázalo, že by bylo příliš složité dotáhnout celý projekt až do tržní podoby, ale své myšlenky se nevzdalo.





Nyní HP oznamuje, že vytvořilo prototyp nového systému s klíčovými komponentami, které mají tvořit The Machine. Jde o počítačové uzly s možností přístupu do sdíleného poolu paměti FAM (Fabric-Attached Memory). Dále tu je specializované SoC, na němž běží upravená verze Linuxu, třetí hlavní součástí jsou datové linky spoléhající na optiku, a to včetně jistého fotonického modulu X1 a nakonec nezbytné softwarové nástroje pro programátory, které mají sloužit k možnosti využití velkého množství paměti.

K dispozici je tedy již prototyp, a to v podobě bladeového serveru, jenž využívá sloty DIMM naplněné moduly s pamětí NAND Flash. Tu chce HP nahradit jinou stálou pamětí, jež by mohla s ohledem na latence soupeřit i s DRAM, takže může jít přímo o Intel/Micron 3D XPoint nebo něco podobného.





HP už dříve ukázalo zmíněný modul X1, který dokáže pomocí optických spojů poskytnout propustnost až 150 GB/s na vzdálenost i 50 metrů. Použitá technologie může také fungovat na podstatně delší vzdálenost, a to i 50 kilometrů, pro něž se počítá s propustností 200 Gb/s (25 GB/s).

Čili The Machine je celá o vytvoření systému disponujícího rychlou, a přitom stálou pamětí, která bude přístupná i ze vzdálených míst pomocí vysokorychlostních optických spojů. Tato paměť bude moci být sdílena mnoha počítači a jejich SoC a potažmo i různými akcelerátory jako Xeon Phi od Intelu nebo kartami od AMD a NVIDIE.

Zdroj: Extremetech
reklama