reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Z Turbo Quad Pro: čtyři M.2 PCIe SSD pod kapotou

12.11.2015, Jan Vítek, aktualita
HP Z Turbo Quad Pro: čtyři M.2 PCIe SSD pod kapotou
HP odhaluje profesionální SSD úložiště Z Turbo Drive Quad Pro, které má podobu karty pro rozhraní PCI Express 3.0 x16. To je akorát na to, aby mohlo využít čtyři spolupracující SSD pro M.2.
HP Z Turbo Quad Pro je SSD určené pro pracovní stanice a servery, kde bude zapotřebí velice výkonného úložiště, jaké dokáží poskytnout čtyři moderní SSD pro M.2 s podporou PCI Express. Ty v tomto SSD mohou spolupracovat a poskytnout kapacitu až 2 TB (v budoucnu bude pravděpodobně i vyšší) a především datovou propustnost až 9 GB/s. Samozřejmostí už je také podpora NVMe, které dokáže v této podobě oproti AHCI nabídnout až 3x vyšší výkon v náhodném čtení 4K.





Je tedy zřejmé, že jeden Z Turbo Quad Pro může nést celkem čtyři 512GB SSD, přičemž samotných karet můžeme mít v systému tolik, kolik nám nabízí slotů PCI Express x16. V základní podobě toto SSD přichází se dvěma M.2 SSD s kapacitou po 256 GB nebo 512 GB. Doplnění dalších modulů a navýšení kapacity bude snadné. Stačí odklopit kryt a objeví se dostupné sloty pro až 110 mm dlouhé karty.





Karta využívá aktivní chlazení pomocí malého radiálního ventilátoru a obsahuje také šest kondenzátorů, které zajistí, že data uložená v cache budou ještě před vypnutím zapsána do NAND Flash buněk (typ MLC), a jde tedy o End-to-End Data Protection. Dále nechybí podpora TRIM a Secure Erase.

Nové SSD je určen i pro firemní pracovní stanice HP Z440, Z640 a Z840 a podporu mají zajištěnou ve Windows 7 Professional 64-bit s ovladačem Samsung NVMe verze 1.4.7.6 a dále pak ve Windows 8.1 64-bit, Windows 10 64-bit, RHEL 6, SLED 11 SP3 a Ubuntu 14.04. Pokud se rozhodneme, že z tohoto SSD budeme bootovat, můžeme k tomu využít jedno M.2 SSD a další pak spojit dohromady. Pro maximalizaci výkonu ale bude nutné zapojit dohromady všechny čtyři). Karta vybavená pouze dvěma M.2 SSD také nemusí být zapojena do PCI Express x16 a poslouží jí i slot x8.

Ceny HP Z Turbo Drive Quad Pro začínají na 299 USD za 256GB kapacitu a další 256GB moduly lze koupit po 199 USD s dostupností od tohoto měsíce. O 512GB verzích se ve zprávě nepíše.

Zdroj: Hexus.net
reklama