reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Z2: miniaturní pracovní stanice i pro CAD

15.11.2016, Jan Vítek, aktualita
HP Z2: miniaturní pracovní stanice i pro CAD
Od společnosti HP přichází na trh miniaturní pracovní stanice Z2, která je prý určena pro CAD a jiné "výpočetně intenzivní" využití. Má nabídnout prý průlomový výkon a všestrannost, což obvykle od počítače na motivy NUC neočekáváme.
HP Z2 Mini Workstation se tak v tiskovce tváří jako malý zázrak, a tak se podívejme na to, co nám tento počítač nabídne. Společnost HP v tiskovce jako obvykle neprozrazuje podrobné informace o specifikacích, ale ty se dají naštěstí zjistit i jinde, takže o co jde? Především je třeba poznamenat, že Z2 sice může vypadat podobně jako NUC, ale na rozdíl od něj je podstatně větší, a to 216 x 216 x 58 mm, takže se do něj vejde nejen procesor, ale i GPU.





Do Z2 Mini si můžeme nakonfigurovat procesor Intel Core i3, i5, i7 nebo také některý z procesorů Xeon E3. Dále tu jsou sloty SO-DIMM pro až 32 GB paměti DDR4 a co se týče grafiky, můžeme do počítače vměstnat 2GB NVIDIA Quadro M620. Osobně by mě zajímalo, co je to za grafiku, neboť Google ji našel pouze ve spojení se Z2 Mini. Jen jestli nakonec nejde o Quadro K620 s čipem GM107 se 384 CUDA jádry a paměťmi DDR3 na 128bitové sběrnici, ale může jít také o zbrusu nové a dosud neohlášené GPU.





Dovnitř počítače můžeme vměstnat SSD v podobě M.2 kary pro PCIe, ale také jedno 2,5" zařízení s rozhraním SATA. Co se týče chlazení, je dobré, že CPU a GPU mají své vlastní chladiče, které dohromady vypadají dost výkonně na to, aby počítač běžel s rozumnou hlučností. Ostatně HP se chlubí i tichým během, který je prý o 63 procent nižší v porovnání s jiným jeho podnikovým mini PC. To je skutečně použitelný údaj.





HP Z2 Mini přichází na trh ve dvou hlavních verzích, a to Entry a Performance. Největší rozdíl mezi nimi je, že Entry má tři DisplayPorty a dva USB 3.0 typu A, kdežto Performance přidá další DisplayPort a dva USB 3.1 typu C (ovšem s propustností 5 Gb/s). Oba typy mají ještě další dva USB 3.0 na straně a využít mohou i staré sériové porty. Pak tu jsou pochopitelně ještě audio konektory, Ethernet i Wi-Fi, atd. Napájení zajistí externí adaptér se 135 W.

HP plánuje prodávat své Z2 Mini od tohoto prosince za ceny od 699 USD.

Zdroj: TZ HP
reklama