reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP začne prodávat rychlé 3D tiskárny Jet Fusion

18.5.2016, Jan Vítek, aktualita
HP začne prodávat rychlé 3D tiskárny Jet Fusion
Od HP se na trh konečně dostanou již v roce 2014 ohlášené 3D tiskárny Jet Fusion, které slibují velice rychlý tisk. Společnost je oficiálně představila na konferenci RAPID 3D ve floridském Orlandu.
HP Jet Fusion byly představeny už ke konci roku 2014, takže to trvalo ještě rok a půl, než firma zmínila konkrétní modely, ale ještě nějakou dobu potrvá, než se konečně dostanou na trh. Jak HP doufá, modely Jet Fusion 3D 3200 a Jet Fusion 3D 4200 zažehnou novou revoluci v průmyslu, a to především pomocí velice rychlého 3D tisku. Ten má být asi 10x rychlejší než u konkurenčních řešení a provoz má být navíc (i díky tomu) podstatně levnější.


HP už dříve ukázalo třeba vytisknutý článek řetězu, který byl použit i v novém videu k prokázání síly a odolnosti 3D výtisků. V tomto případě článek dokázal unést zátěž pěti tun. A co se týče rychlosti, tak onen proklamovaný 10násobně rychlejší tisk se nevztahuje k levným 3D tiskárnám pro malé firmy a spotřebitele, ale k drahým typům FDM či SLS, což jsou řešení v cenách 100.000 až 300.000 dolarů. To je možné díky plošnému tisku, v němž dokáží Jet Fusion za sekundu položit až 30 milionů malých kapek materiálu.


K tomu jsou zapotřebí dvě činidla, kterými se napustí základní materiál a ten se následně vytvrdí, což vyžaduje velice přesné nastavení teploty v oblasti tisku. Tím se dají ovlivnit výsledné vlastnosti 3D výtisku, který tak nemusí posloužit jen jako prototyp či 3D model, ale už jako funkční produkt. Takový tisk v dohledné době nebude vhodný třeba pro náhradu lisování nebo vstřikování do forem ve velkém množství, ale pro výrobu tisícikusových sérií by mohl stačit.






Budoucí modely pak umožní využít různě barevná činidla, a to doslova pro každý prostorový "pixel" materiálu, takže bude možné vytvořit naprosto libovolně barevné objekty a už nyní je možné tvořit velice složité věci jako třeba následující plastovou "kroužkovou zbroj".





K dispozici bude levnější Jet Fusion 3D 3200 s cenou 130.000 dolarů a o velikosti pračky, která přijde na trh v příštím roce. Větší Jet Fusion 3D 4200 přijde na 200.000 dolarů a na trh se dostane dříve, a to v říjnu. HP už začalo přijímat předobjednávky na obě tato zařízení a pochlubilo se, že už byla úspěšně využita ve firmách jako Nike, BMW, Johnson & Johnson, Siemens, Materialise, Autodesk či Protolabs. Prozatím jsou schopny tisknout objekty z jednobarevného nylonu, ale další generace mají zvládnout i tisk z jiných plastů, keramiky i kovů.

Zdroj: Hexus.net
reklama