reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hráči objevili strukturu bílkoviny rychleji než vědci

19.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Hráči objevili strukturu bílkoviny rychleji než vědci
Hráči on-line hry Foldit dosáhli dalšího objevu, během kterého navíc porazili vědce, univerzitní studenty i počítačové algoritmy. Jejich úspěch spočívá ve zjištění struktury jedné bílkoviny, která možná zabraňuje vzniku Alzheimerovy choroby.
On-line hra Foldit vznikla před pěti lety jako projekt Washingtonské univerzity s cílem zapojit širokou veřejnost do výzkumu struktury různých druhů bílkovin. Za tu dobu se hráčům povedlo dosáhnout řady objevů. Poslední z nich je navíc zajímavý v tom, že proběhl v rámci studie, jejíž výsledky potvrzují pozitivní vliv běžných lidí na výzkumy. Na stejném úkolu, tedy na základě biochemických dat zjistit strukturu určité bílkoviny, pracovalo ve stejnou chvíli (ale nezávisle na sobě) 469 hráčů hry Foldit, dva zkušení krystalografové, 61 vysokoškolských studentů používajícíchmodelovací program a dva počítačové algoritmy. Vědci a studenti pracovali na rozdíl od hráčů každý samostatně.




Hru Foldit si může každý zdarma stáhnout z oficiálních stránek


Nejrychleji se objev povedl právě hráčům, a tak bylo dokázáno, že i laikové s dobrou představivostí trojrozměrných objektů mohou pomoct v činnostech, které byly ještě donedávna vyhrazeny jen vědcům. Vytváření map elektronové hustoty je přitom jinak procesem poměrně náročným na pracovní sílu a náchylným k chybám. Vědci se tak mohou věnovat jiným činnostem, u nichž nelze použít podobnou pomoc veřejnosti, hráči totiž za pomocí hry Foldit zvládnou modelaci stejně kvalitně, nebo dokonce ještě lépe než vystudovaní krystalografové. Pro hráče je potom hraní hry nejen zábavně a přitom užitečně stráveným časem, ale navíc se mohou během něj mohou dozvědět něco o bílkovinách.

Takový proces učení přitom považují vědci za přirozenější než biflování ze skript či učebnic, proto spoluautor studie, Scott Horowitz z Michganeské univerzity, hodlá používat hru Foldit v běžné výuce. Do každé funkce v lidském těle jsou nějak zapojeny bílkoviny, a tak je jejich výzkum velmi důležitý. Hráči Foldit pomohli analýzou dané bílkoviny objevit celou novou skupinu bílkovin, které nejspíš pomáhají v prevenci vzniku amyloidních plaků podílejících se na onemocnění jako Alzheimerova choroba.

Zdroj: Ns.umich.edu
reklama