reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubble odhalil ve vesmíru ohnivé koule vystřelované hvězdou

7.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Hubble odhalil ve vesmíru ohnivé koule vystřelované hvězdou
Hubbleův vesmírný teleskop odhalil velice zajímavý jev u umírající hvězdy. Jde o obrovské koule plazmatu vystřelované do prostoru velkou rychlostí, takže můžeme mluvit o vesmírné kanonádě u hvězdy V Hydrae.
V Hydrae se nepřekvapivě nachází v souhvězdí Hydry a dle všeho se jedná o uhlíkovou hvězdu. Jde o typ připomínající červeného obra, který však má v atmosféře více uhlíku než kyslíku, čímž se v ní tvoří různé sloučeniny uhlíku, díky čemuž má výrazně červenou barvu. Zde je také důležité to, že uhlíkové hvězdy většinou existují ve dvouhvězdných systémech, a to poblíž bílého trpaslíka, s nímž se v tomto případě počítá, i když nebyl přímo odhalen.




umělcova představa o V Hydrae


Hubble ale našel vystřelované koule velice horkého plazmatu, které mají být o něco větší než Země, a to rychlostí mezi 200 a 250 km/s. Tyto koule se tedy pohybují tak rychle, že by jim cesta ze Země na Měsíc trvala jen přibližně půl hodiny. Dle pozorování a předpokladů astronomů se tato hvězdná kanonáda opakuje každých osm a půl let, a to už po řadu století.

Nicméně není jisté to, odkud tyto plazmové koule pochází, přičemž s největší pravděpodobností za jejich vznik může nepozorovaná druhá hvězda v systému, jež má kolem uhlíkové hvězdy obíhat po eliptické dráze. To znamená, že jednou za osm a půl let se dostane velice blízko k ní, a to až do vrchních vrstev atmosféry, odkud si ukradne část jejího materiálu. Ten pak začne kolem ní v podobě disku obíhat a tento disk slouží coby platforma pro vystřelování plazmových koulí. To by mohla být skutečně velice zajímavá podívaná nejen pro milovníky ohňostrojů.

O systém V Hydrae se aktuálně zajímá tým z NASA Jet Propulsion Laboratory, který vede Raghvendra Sahai. Ten chce systém dále sledovat jednak pomocí Hubbleova teleskopu, který ale neodhalí už dříve vypuštěné koule, neboť ty už jsou příliš chladné. Na V Hydrae se tak zaměří také Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).

Zdroj: Astronomy
reklama