reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hubbleův dalekohled se asi dočká dalšího upgradu

14.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Hubbleův dalekohled se asi dočká dalšího upgradu
Dle Wall Street Journal se Trumpova administrativa chystá spustit ve spolupráci s firmou Sierra Nevada další misi pro provedení oprav a vylepšení Hubbleova vesmírného dalekohledu. To bude menší oříšek, když už nejsou k dispozici raketoplány.
Hubbleův vesmírný dalekohled byl vypuštěn do vesmíru v roce 1990 jako zařízení, které bylo přímo navrženo tak, aby mohlo být opravováno i upravováno přímo na místě. Nyní tak už funguje 27 let a dočkalo se celkem pěti servisních misí. První byla spuštěna už v roce 1993, neboť dalekohled měl problémy se svým zrcadlem, takže bylo nutné použít novou optiku s korekčními funkcemi a při té příležitosti byl upgradován software, vyměněna elektronika řídící solární panely, gyroskopy, atd.





Astronauti dalekohled poté navštívili ještě čtyřikrát, a to v letech 1997, 1999, 2002 a nakonec 2009, kdy k němu zavítal raketoplán Atlantis, který pak už až do konce svých dní létal pouze k Mezinárodní vesmírné stanici. Tehdy se plánovala ještě jedna návštěva, která ale neměla za úkol teleskop opravit a vylepšit, ale naopak poslat do atmosféry Země vstříc zániku. Jenomže to se nestalo a ještě několik let nestane.





Dle deníku Wall Street Journal bude Hubble vylepšen ještě jednou, ale NASA už k tomu nemůže využít dávno nelétající raketoplány, přičemž aktuálně ale nemá žádnou vhodnou náhradu. Nová Trumpova administrativa se tak prý chce pojistit pro případ, že by nový JWST (James Webb Space Telescope) selhal, nebo by se něco pokazilo v průběhu jeho dopravy do 2. libračního bodu (Lagrange 2).

Co má tedy posloužit namísto raketoplánů? Spolupráce se společností Sierra Nevada jednoznačně ukazuje na jejich malé raketoplány, které jsou vyvíjeny pod označením Dream Chaser a založeny jsou na starších technologiích NASA. Dream Chaser nyní mohou létat zatím bez posádky a plánuje se, že v roce 2019 by už měly sloužit k vození zásob na ISS. Pro opravu Hubbleova dalekohledu by ale musel proběhnout pilotovaný let, na k čemuž jsou Dream Chaser také určeny, ale ještě ne připraveny.





Projekt je tak aktuálně ve velice raném stádiu a je zřejmé, že by šlo o spolupráci mezi vládní NASA a soukromým subjektem, což už ale není pro NASA žádná novinka. Je také třeba poznamenat, že tu není pouze vesmírný dalekohled Hubble a JWST. NASA plánuje také dva další, z nichž jeden je zatím neznámý a druhý bude založen na modifikovaném designu právě Hubblea a půjde o Wide Field Infrared Survey Telescope. Lovit bude exoplanety i temnou hmotu a do vesmíru se má dostat někdy v polovině 20. let.

Pokud tedy oprava Hubbleova teleskopu skutečně proběhne, nebude to brzy a do té doby rozhodně budeme vědět, zda JWST uspěl, nebo selhal. Jeho vypuštění je totiž plánováno již na říjen příštího roku na palubě rakety Ariane 5. Aktuálně probíhají jeho testy a pak bude celé zařízení postupně sestaveno.

Zdroj: Astronomy
reklama