reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Humanoidní robot Atlas a jeho neuvěřitelný pokrok

25.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Humanoidní robot Atlas a jeho neuvěřitelný pokrok
Společnost Boston Dynamics známe jako výrobce pokročilých robotů, mezi něž patří třeba čtyřnohý armádní BigDog. Roboti Atlas jsou ale humanoidního typu a představují to nejlepší, co kdy bylo vyvinuto a zvláště to platí pro nový, menší a šikovnější typ.
Humanoidní robot Atlas nové generace má podobné proporce jako člověk, čili na výšku měří 175 cm a váží ca 82 kilogramů. Jeho přímý předchůdce byl o několik centimetrů vyšší, ovšem vážil 150 kilogramů, takže šlo o pěkného tlouštíka. Nový Atlas má jako zdroj energie vlastní baterie a využívá hydraulické svaly pro pohyb, dále senzory ve své hlavě plus LIDAR pro detekci překážek a navigaci, přičemž stabilitu zajištují senzory v těle a v nohách.



Jeho možnosti ale nejlépe ukáže video, v němž Atlas vystoupí z řady svých robotích bratříčků, zručně si otevře dveře a vyrazí na výlet do zasněženého lesa.



V něm se pohybuje po sněhové pokrývce, kvůli čemuž se nevyhne problémům, vždyť robot dokáže jen těžko jako člověk na základě odhadu a zkušeností posoudit, jestli se chystá stoupnout na pevný povrch, nebo se mu noha proboří hluboko do sněhu či uklouzne. Na druhou stranu, ani lidé si často nejsou svým pohybem jistí ani na relativně tenké vrstvě sněhu. Atlas to ale zvládne, i když v některých momentech vypadá, že si trošku přihnul otrozonu. Na rovném povrchu je ale mimořádně stabilní a jak ukáže další část videa, je také schopen zvedat 4,5kg krabice a dávat je do regálů.


Následně si jej vezme do parády dvojník Gordona Freemana vyzbrojený hokejkou, který dokáže nejen to, jak je nový Atlas šikovný, ale i to, že si ještě nedokázal vyvinout vlastní emoce. Jinak by už musel svého lidského trapitele praštit. Nebo že by měl už zabudovány zákony robotiky? Zvláště působivá je pak ukázka toho, jak obratně dokáže fyzicky inzultovaný Atlas vyskočit opět na nohy.

Zdroj: Boston Dynamics

reklama