reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Humanoidní robot Atlas balancuje na hranách betonových kvádrů

3.12.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Humanoidní robot Atlas balancuje na hranách betonových kvádrů
Humanoidního robota jménem Atlas od Boston Dynamics je možné vidět při překonávání obtížného terénu na dalším videu. Tentokrát musí krátký úsek překonat jen po hranách betonových kvádrů a udržet při tom rovnováhu.
Humanoidní robot Atlas od společnosti Boston Dynamics je známý tím, jak si dokáže poradit s různými typy terénu. Tato společnost se zaměřuje na výrobu pokročilých robotů a kromě tohoto humanoida se může chlubit i roboty, kteří se podobají například psům. Čtyřnohý SpotMini by měl lidem pomáhat s domácností, za zmínku stojí i větší armádní robot BigDog.


Institut IHMC na Floridě vyvinul kontrolní algoritmus, díky kterému se humanoid Atlas dokáže potýkat například i s betonovými kvádry postavenými hranou nahoru. Institut zveřejnil i video, ve kterém snažení humanoidního robota zaznamenává. I když jsou pohyby prozatím rozvážné a opatrné, Atlas překážku nakonec překoná. K balancování a získávání rovnováhy využívá robot horní část svého těla a rozpažené ruce. Před přenesením plné váhy na končetinu ještě povrch pohybem chodidla prozkoumá, aby věděl, jak správně došlápnout.

Dále je ve videu ukázaná i simulace, jak robot překonává terén způsobem, kdy se musí udržet jen na jednom bodě. Reálný robot zatím zvládne udržet rovnováhu pouze při chůzi po celých hranách. Je ale třeba vzít v potaz, že takové balancování by mohlo být obtížné i pro člověka. V jiných úkolech se humanoidní roboti zatím nemohou s člověkem srovnávat, každý pokrok ale roboty posunuje kupředu.

Zdroj: engadget.com

reklama