reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hydraulický robot byl vyroben pomocí 3D tisku v jednom procesu

6.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Hydraulický robot byl vyroben pomocí 3D tisku v jednom procesu
Tým z Massachusettského technologického institutu vytvořil novou techniku, jak tisknout pomocí 3D tisku roboty. Spočívá v tom, že se nebudou skládat ze součástek, ale z tiskárny vyjdou roboti téměř hotoví, protože se vyrobí vcelku.
Technologii 3D tisku si lidé spojují s tištěním pouhých součástek například pro stroje či roboty. Technologie se ale posouvá rychle kupředu, to dokazuje tým z Massachusettského technologického institutu, který vytvořil nový způsob, jak pomocí 3D tisku tvořit celistvé roboty v jednom procesu.

Tým z oddělení počítačové vědy a umělé inteligence MIT udělal průlom s 3D tiskem. Nazvali to "tisknutelnou hydraulikou", takže robot se pohybuje díky přetlačování kapaliny z jedné nádržky do druhé. Tuto hydrauliku vytvoří přímo ve výrobním procesu 3D tisku. Podle vedoucí oddělení, Danielly Rus, pak už stačí přidat jen baterii a motor a robot, který vyjde prakticky skoro přímo z tiskárny, je hotov.

Tým pomocí této technologie vytiskl malého bílého robotka, který se pohybuje pomocí šesti končetin, které jsou rozpohybovány dvanácti hydraulickými písty. Celé tělo i s hydraulickými zařízeními bylo vytištěno najednou, v jednom kroku.





Na tuto techniku je potřeba 3D tiskárna, která dokáže uvolňovat kapky materiálu ne tlustší než lidský vlas. Fotopolymer je pak následně vytvrzován UV světlem, přičemž části, které mají zůstat tekuté (což je v tomto případě kapalina v hydraulických zařízeních), se postaví mimo světlo, aby neztuhly také.

Tým z MIT neměl cestu ke zdokonalení této techniky jednoduchou. Vytvořit fungujícího robota v jediném procesu tisku stálo mnoho pokusů a omylů. Nyní se jim to ale podařilo a bílý robot byl hotový za 22 hodin od začátku jeho výroby. Hotový robotek se pak dá ovládat například i chytrým telefonem.

Tato technika je však zatím jen ve svém rozpuku, takže ji čeká ještě spousta vylepšení. Tým z MIT doufá, že ji zdokonalí tak, aby pak mohla být použita na rychlou výrobu robotů v případě potřeby - například při nějaké katastrofě, kdy budou roboti třeba na záchranné akce.

Zdroj: engadget.com
reklama