reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyperloop by měl v budoucnu spojovat i Čínu s Evropou

21.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Hyperloop by měl v budoucnu spojovat i Čínu s Evropou
Projekt Hyperloop už má své další smělé plány. Zatímco ještě nikde není trasa v provozu, společnost Hyperloop One mluví o dlouhé vysokorychlostní trase, která bude v budoucnu spojovat Čínu a Evropu.
O projektu Hyperloop už se poslední dobou celkem dost mluví, protože je skutečně zajímavým řešením dopravy budoucnosti. Současný způsob transportu není udržitelný, a tak na scénu pomalu nastupují elektromobily či zajímavé projekty, jako je právě Hyperloop. Celý princip Hyperloopu spočívá v tom, že v nízkotlakých tubusech budou jezdit rychlostí až 1 200 km/h nevelké transportní kabiny s pasažéry či s nákladem. Takový způsob dopravy bude efektivní především na větší vzdálenosti a nejlépe v oblasti s nenáročným terénem, Hyperloop si však poradí a může vést i pod vodou.

Projektu Hyperloop se ujaly dvě konkurenční společnosti, které se v současné době snaží navzájem předhánět - Hyperloop Transportation Technologies a Hyperloop One. Právě druhá zmíněná společnost už stihla předvést první veřejný test, nyní zveřejnila nový cíl: v plánu je postavit vysokorychlostní trať Hyperloopu, která bude spojovat Čínu a Evropu.


Návrh kabiny Hyperloopu zevnitř

V našich končinách je také naplánováno vybudování trati, ta však má spojovat Vídeň, Bratislavu a Budapešť. Hyperloop, který by ale vedl přes Asii do Evropy by se s tak krátkou vzdáleností, která dělí hlavní města našich blízkých sousedů, nedal srovnat. Podle toho, jak se plány postupně vyvíjí, se zdá, že projekt Hyperloop, který původně vznikl v hlavě Elona Muska, se tak rozšíří do celého světa. Testovací dráhu má Hyperloop One zřízenou v Nevadě.

Hyperloop One jednala ohledně projektu Hyperloop s Moskvou, aby zjistila, jak bude možné mezi státy, které tento transport budoucnosti přijmou, zařadit i Rusko. A právě toto jednání s Moskvou Hyperloop One považuje za první krok k vytvoření vysokorychlostní spojky mezi Čínou a Evropou. Za účelem budování Hyperloopu v Rusku už Hyperloop One navázala spolupráci se Summa Group, tato společnost má pomoct při výstavbě.

Spoluzakladatel společnosti Hyperloop One Shervin Pishevar vidí cíl v tom, že Hyperloop bude za jeden den schopen dopravit náklad na tuto velkou vzdálenost. V současné době trvá doprava mezi Evropou a Čínou týdny, Hyperloop by také představoval ekologičtější způsob přepravy než kontejnerové lodě. Shervin Pishevar tuto budoucí trasu nazývá novodobou Hedvábnou stezkou. Pro začátek se ale plánuje postavit Hyperloop na kratší vzdálenosti právě v okolí Moskvy, kde by to pro obyvatele znamenalo efektivnější a rychlejší dopravu.

Zdroj: engadget.com
reklama