reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyperloop One dokončil testovací dráhu a odhaluje plány v USA

9.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Hyperloop One dokončil testovací dráhu a odhaluje plány v USA
Ohledně projektu Hyperloop už existuje velká spousta předběžných plánů, jejich realizace ale zaostává. Tato potrubní přeprava budoucnosti by měla podle Hyperloop One vést i po Spojených státech amerických. Dokončena byla už testovací dráha.
Existují různé pohledy na dopravu v budoucnosti. Jedním z nich je projekt Hyperloop, který slibuje potrubní transport v kapslích. V těch bude moct být převážen náklad i pasažéři. Hyperloop původně vymyslel Elon Musk, který stojí za společnostmi jako Tesla či SpaceX. Nyní koncept potrubní dopravy rozvíjí pár společností, jednou z nich je i Hyperloop One. Už dříve jsme se v souvislosti s touto firmou zmínili, že se staví zkušební dráha Hyperloopu v Nevadské poušti. Ta ale ještě nebyla dokončená, nyní však Hyperloop One hrdě hlásí, že výstavba byla ukončena.

Dokončená testovací dráha má na délku 500 metrů, nejedná se tedy zatím o žádnou dálkovou trasu. Testovací dráha dostala pojmenování DevLoop a nachází se v blízkosti Las Vegas. Už dříve společnost provedla testy s odkrytou verzí Hyperloopu, nyní ale budou moct kapsle zkušebně svištět v úplné potrubní dráze.

Vysokorychlostní doprava budoucnosti slibuje, že transportní kapsle budou schopné se pohybovat až rychlostí 1200 km/h. Hyperloop One se snaží předehnat konkurenční společnost Hyperloop Transportation Technologies a převést Hyperloop do reality dříve, což se zatím daří. Do konce roku by měl tým Hyperloop One čítat 500 členů, kteří pomohou přivést technologii k životu.



S testováním Hyperloopu jdou ruku v ruce i návrhy na plánované trasy. Firma Hyperloop One má v plánu 11 tras ve Spojených státech amerických, které by chtěla vysokorychlostní dopravou propojit. Je zřejmé, že trasy musí být spíše delší, protože Hyperloop je především dálkový transport.

Trasa spojující Boston a Providence bude se svými 103 kilometry nejkratší. Více než desetkrát delší je plánovaná dráha z Cheyenne do Houstonu, která by se měla táhnout po celých 1 854 kilometrů. S Hyperloopem by se výrazně změnila doba jízdy této vzdálenosti. Delší trasa by autem trvala asi 17 hodin, Hyperloop by měl vzdálenost překonat jen za hodinu a 45 minut, což je možné vidět na obrázku. Na západě USA je plánovaná trasa mezi městy Los Angeles a San Diego.

Cílem společnosti Hyperloop One je vytvořit celou síť vysokorychlostní dopravy, takže by cestování mezi vzdálenými místy bylo skutečně rychlé a nebylo by potřeba zrovna létat na tato místa letadlem. Doprava Hyperloopem by také měla být efektivnější a čistší. Kdy se ale Hyperloop posune z testovacích drah do života obyčejných lidí, zatím zůstává otázkou.

Zdroj: IFLScience
reklama