reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

I počítačoví vyděrači mají slitování, ThunderCrypt asi nechá Tchaj-wan být

19.5.2017, Jan Vítek, aktualita
I počítačoví vyděrači mají slitování, ThunderCrypt asi nechá Tchaj-wan být
Vedle obvyklých zpráv o stále většímu nebezpečí ze strany počítačových vyděračů a ransomware se objevují i jiné, které mapují i komunikaci konkrétních lidí. Ukázalo se přitom, že tito vyděrači nebudou zcela bez srdce a že mají pochopení.
Velkým bezpečnostním tématem této doby je ransomware, čili vyděračský software pracující se šifrováním dat, za jejichž zpřístupnění pak útočníci vyžadují peníze. Aktuálně se řeší především WannaCry, ale pak je tu třeba ještě ThunderCrypt, který funguje stejně. My se můžeme podívat na úryvek z komunikace mezi jistým ransomwarem postiženým Tchaj-wancem a jeho "osobním vyděračem", který se dozvěděl, že žádá stovky dolarů po někom, kdo si má vydělat kolem 400 dolarů za měsíc.





Tchaj-wanci se dostalo odpovědi, že se o peníze bát nemusí a že útočníci svou kampaň na tomto ostrově značně přehnali, neboť předem netušili, že si jeho obvyvatelé vydělávají tak málo. Proto mu data zase odšifrovali a navrhli, že kdyby se dotyčný přece jen chtěl odvděčit a přispět, má možnost. Zdá se, že i tito živlové mají přeci jen větší empatii než některé společnosti a organizace, se kterými přicházíme v životě běžně do styku. Na druhou stranu, pokud je zřejmé, že útokům jsou nejvíce vystaveny počítače se starými a málo aktualizovanými systémy, je i zřejmé, že takové počítače obvykle nemají zrovna zámožní lidé. Čili útočníci si už mohli předem uvědomit, že budou chtít o peníze (typicky 300 dolarů) připravit především ty, kteří sami moc nemají.





Vedle toho se můžeme podívat, jak ransomware útočí nejen na osobní počítače, ale také na jiná zařízení, která mohou používat třeba Windows Embedded. Pak se může stát, že ani nebudeme moci vyjet z parkoviště, neboť platební automat dosud vyděračům nezaplatil.





Další případ ukázal, že Windows se využívají i na systémech s velkými světelnými tabulemi, alespoň tedy v Thajsku.
reklama