reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Zatím neohrozitelnou jedničkou na serverovém trhu je společnost Intel, který se do své pozice vyšvihnul i díky Microsoftu. Nyní chce jeho pozici ohrozit nejen AMD a výrobci čipů ARM, ale také IBM se svou architekturou Power 9.
Jojioo (103) | 27.8.201620:31
Keď vravíte o serveroch a hlavne o dominancii Intelu v nich, tak by ste nemali zovšeobecnovať, ale skôr sa vyjadrovať viac špecificky.

Totiž Intel v skutočnosti serverom zase až tak nevládne. Intel vládne DATACENTRÁM, čo je oblasť ktorú si prakticky ­(znovu­)vymysleli a spolu s HPC, pamäťami atď. im to generuje zhura $15B ročne ­(v hrubom­), netrúfam si odhadnúť koľko z toho sú čisto servery. A ruku na srdce, to nieje až tak lukratívne, keďže desktop im stále generuje približne dvojnásobok pri vyšších maržiach, takže zo vstupom ďalších spoločností to nebude zase až tak horúce.

Niečo iné sú big­-iron servery, kde vládne ešte stále IBM alebo Oracle ­(Intel považoval big­-iron servery za mŕtve­), alebo spomínaný cloud, kde podľa môjho názoru vedie Oracle ­(Intel to pred pár rokmi tiež podcenil keďže cloudu nepripisovali až taký význam, viac im vyhovovalo predávať predražené procesory do každého desktopu­/notebooku­/mobilu­/tabletu­).


A inak, takú pracovnú stanicu s 2x POWER9, nejakými FPGA pripojenými cez CAPI­/CCIX a grafikami cez Nvlink by som si vedel predstaviť ako svoju novú pracovnú stanicu, ak to teda nezabijú cenou. :D

ps.: POWER9 má byť vyrábaný 14nm procesom ale nemalo by sa jednať o rovnaký 14nm LPP proces použitý pri Polarise ­(ten licencovaný od Samsungu­), ale o 14nm HP licencovaný priamo od IBM.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.