reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM investuje miliardu dolarů do technologií flash

19.4.2013, Jan Vítek, aktualita
IBM investuje miliardu dolarů do technologií flash
Společnost IBM v tiskové zprávě oznámila, že investuje jednu miliardu amerických dolarů do výzkumu a vývoje technologie pamětí typu flash, což má přinést nové technologie, které se uplatní především v serverech, datových centrech a tzv....
Společnost IBM v tiskové zprávě oznámila, že investuje jednu miliardu amerických dolarů do výzkumu a vývoje technologie pamětí typu flash, což má přinést nové technologie, které se uplatní především v serverech, datových centrech a tzv. middlewaru IBM. Cílem tedy je, aby tato zařízení lépe zvládala zvyšující se nároky na nakládání s velkými objemy dat.





Všichni jistě víme, že paměti flash mají oproti klasickým pevným diskům výhodu v tom, že umí být výrazně rychlejší, energeticky efektivnější a díky tomu, že neobsahují žádné pohyblivé části, také spolehlivější, i když s ní to není tak jednoduché. Mají totiž omezenou životnost danou počtem mazacích a zapisovacích cyklů každé buňky a tato životnost se postupným vývojem zrovna neprodlužuje. Spíše je tomu naopak a dá se říci, že čím pokročilejší je výrobní technologie, tím kratší životnost výsledné paměti mají, což se musí řešit technikami jako wear levelling či overprovisioning.

Nicméně IBM se ve své tiskové zprávě nijak nezmiňuje o technických podrobnostech nově financovaného výzkumu, takže můžeme jen doufat, že životnost má také v zaměřovači. Namísto toho firma oznámila, že v rámci nového projektu také plánuje otevřít po celém světě 12 kompetenčních center, kde si klienti budou moci vyzkoušet své koncepty s využitím reálných dat a příslušných systémů IBM. Sami se tak budou moci přesvědčit o tom, zda taková řešení budou přínosná. Nová centra budou ještě do konce tohoto roku otevřena v Číně, Francii, Indii, Japonsku, Jižní Americe, Německu, Singapuru, ve Velké Británii a v USA.

Dále IBM oznámilo uvedení systémů FlashSystem (tzv. allFLASH) na trh. Jedná se o zařízení pro ukládání dat, která využívají technologie získané od akvizované společnosti Texas Memory Systems. Konkrétně jde například o IBM FlashSystem 820, jehož tvar a velikost má odpovídat krabici na pizzu. IBM u něj udává dvacetinásobný výkon v porovnání s pevnými disky a kapacitu 24 TB. Nové FlashSystem tak doplní již známé úložné systémy IBM Storwize V7000, IBM System Storage DS8870 a IBM XIV Storage System.

Zdroj: TZ IBM
reklama