reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM má technologii pro až 400Gbps optické systémy

20.2.2014, Jan Vítek, aktualita
IBM má technologii pro až 400Gbps optické systémy
Společnost IBM se pochlubila novou technologií, která by se měla zasloužit o navýšení propustnosti datové konektivity, a to jen s velmi nízkou spotřebou. Mluví se o přenosových rychlostech 200 až 400 Gbps.
IBM pro svou technologii nové generace využila zařízení, které je určeno pro Big Data servery a cloudová centra, respektive komunikaci mezi nimi. To má zajistit čtyřikrát větší propustnost, přičemž představeno bylo na International Solid-State Circuits Conference (ISSCC).





Prozatím jde pouze o testovací vzorek využitelný pouze v laboratoři, ovšem ten staví na stejném designu jako jeho předchůdce, který již byl licencován firmou Semtech. Ta se již chystá vypustit na trh příslušné pokročilé platformy, a to ještě v tomto roce. Vývoj v této oblasti skutečně je potřeba, což ilustruje už jen to, že v roce 1992 byl na Internetu denní provoz 100 GB, což je dnes 2 EB, čili dva exabajty, čili 20 000 000x více.





Firma Semtech tedy od IBM získala potřebou technologii, ovšem IBM si bude samo vyrábět vlastní rodinu výsledných produktů pro komunikaci po optických i kovových kabelech. Vyvíjí k tomu čipy vyráběné 32nm procesem SOI (klasický Silicon on Insulator), které budou schopny s využitím optiky dosáhnout přenosových rychlostí až 400 Gbps.

Na obrázcích je čip pro konverzi analogového signálu do digitální podoby, jenž je určený pro firmu Semtech. Zvládne 64GS/s (giga-samples per second) na kanál a bude prozatím produkován v newyorské továrně v East Fishkill právě pomocí 32nm procesu a jeho plocha je jen pár milimetrů čtverečných. Plnohodnotné dvoukanálové jádro s 2x 64 GS/s, pak zvládne celkem 128 miliard AD konverzí za sekundu, a to při spotřebě 2,1 W.

Zdroj: X-bit labs
reklama